Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obnova flote: Wizz Air nabavlja 146 aviona iz Airbus-ove A320 familije

Preuzmite sliku

Narudžba omogućava obnovu flote i ekspanziju da bi se iskoristile mogućnosti za rast i smanjenje troškova.

Kompanija Wizz Air Holdings Plc, vlasnik Wizz Air-a, najvećeg avio-prijevoznika u regionu Centralne i Istočne Evrope, objavio je danas da je potpisao memorandum o razumevanju (MoU) sa proizvođačem aviona Airbus S.A.S. (Airbus) o nabavci novih 146 aviona iz Airbus-ove A320 familije (72 aviona A320neo i 74 aviona A321neo). Prve isporuke će početi 2022, ali će najveći broj aviona biti isporučen 2025-2026. nakon što se završi isporuka ranije naručenih 110 aviona A321neo koje je Wizz Air naručio 2015. Memorandum ostavlja Wizz Air-u mogućnost da naknadno koriguje narudžbinu i da zamjeni jedan broj naručenih aviona A320neo za A321neo ili obratno, već u zavisnosti od sopstvenih potreba u budućnosti.

Prema trenutnim kataloškim cijenama, vrijednost naručenih aviona premašuje 17,2 milijarde dolara uz uračunate popuste koje je Airbus odobrio. Narudžbina će postati zvanična onog trenutka kada bude odobrena od strane akcionara Wizz Air-a.

“Još jednom je Airbus pružio najbolji izbor aviona, smanjenje troškova, podršku i cijenu. Vjerujemo da će avioni Airbus A320neo i A321neo predstavljati prekretnicu za razvoj Wizz Air-a, omogućiće nam nastavak rasta po stopi koja je vodeća u našoj industriji i širenje našeg tržišta u Evropi ali i van nje”, rekao je Jožef Varadi (Jozsef Varadi), generalni direktor Wizz Air-a. “Avioni proizvedeni po naprednoj tehnologiji omogućiće smanjenje naših operativnih troškova dok strijemimo svom cilju da budemo avio-kompanija sa najnižim cijenama karata i najnižim operativnim troškovima po avionu. Wizz Air će nastaviti da razvija tražnju za putovanjima avionom unutar regiona Centralne i Istočne Evrope i da nudi najniže cijene karata našim putnicima, a u isto vreme da isporučuje odličnu uslugu tokom leta u avionima koji su među najmlađima u Evropi”.

Sa ovom novom narudžbinom, ako bude odobrena od strane akcionara Wizz Air-a, ukupan broj naručenih aviona od Airbus-a iznosiće 282, uključujući 8 aviona A320ceo i 18 aviona A321ceo, čija isporuka kreće početkom 2019, kao i 110 aviona Airbus A321neo, sa planiranim početkom isporuke od 2019. i završetkom do 2025.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,