Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novosađanin sa suprugom razvio biznis: U Višegrad se vratio miris sarajevskog somuna (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Višegrad se vratio miris somuna, koje svakodnevno pravi Novosađanin Srđan Maravić koji sa porodicom sada živi u tom gradu.

Obzirom da mu je žena iz ovog grada, pristali su da se presele iz Novog Sada i da nastave porodični biznis njenih roditelja. Udruženim snagama pokrili su područje Višegrada i okoline.

– 2014. godine smo počeli da se bavimo proizvodnjom, i prodajom somuna. Do 2017. godine smo živjeli u Novom Sadu i sticajem okolnosti došli smo u Višegrad da radimo proizvodnju i prodaju somuna. Nigdje se ne služi hljeb uz somun, dok je u Vojvodini potpuno drugačija situacija i služe šta stignu – rekao je Srđan.

Čest sinonim za somun je lepinja, mada se zbog oblika, ali i recepture somun i lepinja značajno razlikuju. Somun je najjednostavnija vrsta hljeba koja se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Između ostalog je specifičan za ćevape koji bez ovog peciva ne bi bili to što jesu.

– Trebalo je dosta vremena i truda da se uloži kako bi se postigao taj kvalitet. Sat vremena se miješa tijesto i malo da odstoji da “nadođe”. Sat vremena se virka i vaga i nekih sat i pol do sat i 45 minuta traje taj proces pečenja – dodao je.

Somuni su postali veoma traženi, a Srđan koristi svo vrijeme koje ima da napravi što više somuna.

– Što se tiče Višegrada, iznenadio sam se da smo baš toliko dobro prihvaćeni od strane svih građana. Ostajemo tu da radimo i da se bavimo ovim poslom – zaključio je Srđan Maravić. (Tuzlanski.ba/Video: BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje