Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi zakoni o porezima i doprinosima pogubni za opstanak freelancera u BiH

Preuzmite sliku

Nepovoljan položaj freelancera u BiH mogao bi postati još nepovoljniji ukoliko predloženi novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak u Federaciji BiH budu usvojeni.

Naime, prema novim prijedlozima, freelanceri će za za ugovore o djelu plaćati iste stope doprinosa kao i za ugovore o radu, iako (i dalje) neće moći koristiti te usluge. Također, povećava se doprinos za zdravstvo sa 4% na 13,5%, te se dodaje još i doprinos za PIO/MIO u visini od 18,5%.

Na najavu da će set novih zakona uskoro biti usvojen, Udruženje “Freelance” u BiH je odmah reagovalo. Uputili su dopise svim klubovima zastupnika u Predstavičkom domu, kojim su tražili da ne dozvole usvajanje ovih verzija teksta Zakona, jer su pogubni za opstanak freelencera koji rade u Federaciji BiH.

U dopisu su naglasili da ne pristaju na rješenja kojima se i dalje nastoji freelencerima naplaćivati doprinose, bez mogućnosti ostvarenja prava koja moraju da proizilaze iz plaćanja tih obaveza..

Obrazlažući problematiku oko novog Prijedloga zakona o doprinosima, Elena Babić-Đaković, predsjednica Udruženja “Freelance” u BiH, za Akta.ba kaže da trenutni prijedlozi sadrže mnoge nejasnoće, a jedina instanca koja može dati 100% tačno tumačenje neke regulative je Vlada FBiH tj. resorno ministarstvo Ministarstvo finansija.

“Mi smo svjesni da su ovi zakoni dio EU reformi, i da trebaju biti usvojeni. Međutim trenutni tekst prijedloga Zakona je štetan po freelencere. Iz tog razloga nastojimo da utičemo na proces donošenja ovih zakona kako bi freelencerima koji rade u FBiH bio osiguran stimulativan poslovni ambijent, imajući u vidu da je ovaj oblik poslovanja sve zastupljeniji i kod nas i Evropi i u cijelom svijetu. Ukoliko ne bude sluha za naše zahtjeve, razmotričemo sve legitimne opcije koje imamo na raspolaganju kao Udruženje i reagovati”, kazala je ona.

Namjera Udruženja je da u narednom periodu djeluje amandmanski na tekstove ovih prijedloga zakona, kako bi u konačnici bili usvojeni u formi tekstova koji će biti pravedni i koji će omogućiti svakom freelenceru da ostane u svojoj zemlji raditi, razvijati se i doprinositi.

Kreiranje amandmana

“Trenutno smo u fazi formulisanja zahtjeva i kreiranja amandmana. To je prvi korak, a drugi je njihovo zagovaranje i nadamo se da ćemo dobiti podršku parlamantaraca”, navodi Babić-Đaković. Dodaje da ne postoji način da iko opstane radeći tako da skoro pola prihoda daje državi i da pri tom i dalje nema prava na korištenje usluga za koje daje novac.

“Dakle, prema novim prijedlozima mi bi osim plaćanja poreske stope od 13%,  trebali izdvojiti i 32 posto za doprinose iako nemamo pravo na zdravstveno i penziono osiguranje i priznavanje staža. U kontaktu smo sa Ministarstvom finansija FBiH i Vladom FBiH i imamo obećanja da ćemo mi to imati. Ali, niko ne govori kada”, poručuje ona.

Iz Ministarstva finansija FBiH su pojasnili da su freelanceri obavezni platiti doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), čak i kada imaju to osiguranje po drugom osnovu. Npr. ukoliko sebi dobrovoljno plaćaju PIO, ili su u klasičnom radnom odnosu, opet na dohodak od freelancinga trebaju platiti PIO. Navodno, plaćanjem tog doprinosa će se moći ostvariti i prava koja donosi zahvaljujući izmjenama pripadajućeg zakona, a ukoliko je stopa doprinosa ista kao za lica u radnom odnosu.

Doprinos za zdravstveno osiguranje freelanceri plaćaju samo u slučaju kada nemaju isto po drugom osnovu. “Ukoliko se usvoji Zakon o doprinosima, uskladit će se propisi o zdravstvenom osiguranju, kako bi osobe koje plate ovaj doprinos mogle crpiti i određena prava”, kazali su iz ministarstva.

I pored toga, postoji volja kod freelancera da pristanu na plaćanje ovih doprinosa, ali da imaju pravo na zdravstveno – da su zagarantovana i zakonski riješena i to u momentu kada ovi zakoni budu usvojeni.

“Ne možemo pristati na usvajanje zakona, a da se naši zahtjevi rješavaju naknadno”, napominje ona, dodajući da je to jedan od uslova.

Zakoni moraju biti doneseni u obliku da budu podrška freelancerima, da mogu opstati kao jedan od oblika radnika i da naravno doprinose i dalje zemlji.

“Ne sporimo plaćanje poreza, problem su doprinosi”, naglašava ona. Prema njenim riječima, vlast ima šansu da pokaže dobru volju i razumijevanje, da podrži mlade i omogući im da ostanu u svojoj državi, te da imaju od njih dugoročnu korist. Zato im se moraju obezbijediti prava i podsticajni uslovi da mogu raditi i da zakonski okvir bude takav da poštuje te radnike.

Nekorektni nameti

Pored problema sa doprinosima, freelanceri imaju problem i sa uzimanjem od 4 posto od svake zarade. Naime, freelancer u FBiH na svaku uplatu treba platiti porez od 10 posto, te zdravstvo 4 posto, a ima pravo na 20 posto rashoda, odnosno 30 posto ukoliko rad nekog freelancera ima obilježja autorskog djela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,