Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi val poskupljenja u BiH: Šta nas još čeka?

Preuzmite sliku

Gotovo da nema grupe proizvoda ili usluga koji su zadržali istu cijenu kao krajem prošle ili početkom ove godine

Val poskupljenja u BiH se nastavlja, dok povećanja plata i penzija ostaju u najavama. Cijene prehrambenih proizvoda i kućne hemije već su porasle oko 30 posto, a poskupljenja se nastavljaju. Od idućeg mjeseca u Banja Luci su izvjesne veće cijene i usluga javnog prijevoza i grijanja.

Kupovna moć sve je manja. O štednji nema ni govora, kažu građani. Što se zaradi, to se i potroši. Prosječna plata u Republici Srpskoj u februaru je iznosila oko 1200 maraka i, prema sindikalnoj računici, tada nije mogla pokriti ni polovicu posto. Povećanje plata i penzija samo u najavama. Zbog naglog i stalnog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu, te poskupljenja drvne sječke, ili biomase, Banjolučane sasvim izvjesno očekuje i skuplja grijna sezona, kaže gradonačelnik, ne precizirajući za koliko. Grad je zaustavio povećanje cijena prevoza, ali privremeno. Više ne može, javlja BHRT.

“Mi smo preuzeli mart i april na sebe. To je tri – četiri miliona. Ali, dalje ne možemo. Jer, novca nema. Da budem potpuno iskren. Skupštinska većina sve blokira.”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke.

Jedno od mogućih rješenja je u rukama nositelja vlasti, a odnosi se na povećanje plata – kaže prva sindikalka Republike Srpske, uz podsjećanje da tako čuvamo BDP, u čijoj strukturi je dominantna javna potrošnja, odnosno, ono što mi kupujemo. A poskupljenja osnovnih životnih namirnica trenutno se događaju i nekoliko puta u istom danu. “Mi smo pratili poskupljenje kruha i ulja. Recimo, ulje je u istom danu poskupjelo dva puta. Sa 3,80 na 4,20. Već sutra je bilo preko 5 maraka.

Jedino rješenje su veće plaće.”, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe kako računaju da će do kraja godine biti prosječna plata 600 eura ili 1 200 maraka.

“Povećat ćemo plaće 10 posto, penzije 10 posto, socijalna davanja 10 posto, za realni sektor ide 40 milona.”, tvrdi Dosik.

No, sindikalci podsjećaju kako je riječ o borbi s inflacijom koja ruši historijske rekorde, te da najavljeno povećanje plaća suštinski znači pomoć građanima da s istom količinom novca sada mogu kupiti isto što su mogli prije inflacije.

Gotovo da nema grupe proizvoda ili usluga koji su zadržali istu cijenu kao krajem prošle ili početkom ove godine. Do kada će val poskupljenja trajati, niko pouzdano ne zna, jer je riječ o globalnom trendu koji je počeo pandemijom koronavirusa i ojačan aktualnim sukobom na istoku Evrope, kojem se kraj ne nazire.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,