Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi italijanski prevoznik pokreće letove za BiH

Preuzmite sliku

Italijanski prevoznik Aeroitalia započet će sezonske ljetne letove iz Forlija u regiji Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji za Mostar, Beograd, Dubrovnik i Zadar.

Prevoznik će sljedeće sedmice pustiti u prodaju karte za nove linije. Operacije iz Forlija za Mostar započet će 7. april, za Beograd 8. aprila te za Dubrovnik i Zadar 15. juna.

Linije će se održavati do kraja ljetne sezone krajem oktobra, a prevoznik će stacionirati ATR72-600 turboelisni avion i Boeing 737-700 sa 148 sjedala u Forliju, javio je Ex-Yu Aviation News.

Karte će se moći kupiti putem web stranice Aeroitalia, kao i kod turoperatora GoTo Fly i GoToTravel.

Niti jedan od četiri grada u bivšoj Jugoslaviji trenutno nije povezan s Forlijem direktnim zračnom linijom. Ovo je važno za Mostar koji je sada osigurao svoje prve redovne letove za ovu godinu.

Dolazak Aeroitalia također će rezultirati povezivanjem Beograda s rekordnih deset gradova u Italiji, od kojih će pet započeti ove ljetne sezone. Forli će postati peta dubrovačka destinacija u Italiji, od kojih tri kreću ove godine, dok će Zadar sada biti povezan s četiri grada na italijanskom tržištu.

Aeroitalia je najnoviji italijanski privatni prevoznik koji je s radom započeo tek prošle godine. Vlasnik je bivši konsultant italijanskog Ministarstva infrastrukture i prometa Francesco Gaetano Intrieri.

Kompaniju finansijski podupire German Efromovich, koji je predsjednik AeroItalia, a prethodno je bio vlasnik kolumbijske aviokompanije Avianca.

Italijanski prevoznik trenutno upravlja malom flotom od četiri aviona Boeing 737-800 i jednim ATR72-600. Uskoro će svojoj floti dodati još jedan ATR72 i još tri B737-800, a planira uvesti i tri mlažnjaka B737-8 MAX.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,