Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nove cijene goriva: Litar dizela u Tuzli od 3,01 do 3,31 KM

Preuzmite sliku

Na benzinskim pumpama na području Tuzlanskog kantona ponovo je došlo do promjena u cijenama goriva.

Naime, litar dileza na Bingo Petrolu od jutros košta 3,01 KM što ovu benzinsku pumpu drži na prvom mjestu službene aplikacije (FMT FBiH oil info) koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva u Bosni i Hercegovini, u kategoriji ‘Najniže cijene’.

Također, povoljnu cijenu dizela ima i benzinska pumpa “IN Vivo” gdje litar dizela možete da sipate po cijeni od 3,06 po litru, slijede Nestro Petrol u naselju Solina i Polo benzinska pumpa u Donjim Dubravama sa cijenom od 3,16 KM po jednom litru dizela.

  • Kada je u pitanju cijena benzina “Super 95Bingo Petrol i tu je trenutno najpovoljniji sa cijenom od 2,66 KM po jednom litru. Zatim slijedi Gazprom sa 2,81, a identičnu cijnu drži u benzinska pumpa Polo u Donjim Dubravama.

    Čak tri benzisnke pumpe danas imaju identičnu cijenu benzina “Super 95“, a to su IN Vivo, Belamionix te INA gdje cijena iznosi 2,86 KM.

  • Hifa Petrol na našem području ima najnižu cijenu benzina “Super 98” i to po cijeni 2,91 dok je Gazprom skuplji za 0,05 feninga gdje cijena jednog litra iznosi 2.96 KM.

  • Cijena tečnog naftnog gasa ili po međunarodnoj oznaci LPG od jutros iznosi 1,46 KM na pojedinim benzinskim pumpama i ide čak do 1,76 KM.

  • Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle uoči sastanka grupe OPEC+

    Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u utorak uoči sastanka grupe OPEC+, 4. decembra, kada će proizvođači nafte odlučiti o strategiji proizvodnje od januara pa nadalje, suočeni sa padom kineske potražnje.

    Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 85,53 dolara po barelu nakon rasta cijene za 1,95 posto.

    Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 78,62 dolara po barelu nakon rasta cijene za 1,78 posto.

    Cijene nafte posljednjih dana značajno osciliraju kao rezultat rastućih protesta protiv COVID restrikcija u Kini, za što se očekuje da će umanjiti potražnju u azijskoj zemlji, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

    Cijene nafte su porasle u utorak nakon medijskih izvještaja da veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i OPEC+ grupe koju čine pojedine države proizvođači koje nisu dio OPEC-a, razmatraju smanjenje proizvodnje zbog pada potražnje u Kini.

    Nema dogovora o ograničenju cijene ruske nafte

    Također, Vlade zemalja EU nisu postigle danas dogovor o ograničavanju cijene ruske nafte koja se transportuje morem, pošto je Poljska insistirala na nižoj cijeni od one koju je predložila Grupa sedam.

    “Nema dogovora. Pravni tekstovi sada su usaglašeni, ali Poljska još ne može da pristane na cijenu”, rekao je jedan diplomata.

    Nije određen datum za nove razgovore, dodao je ovaj izvor, iako mehanizam ograničavanja cijene sutupa na snagu 5. decembra.

    Ukoliko dogovor o cijeni ne bude postignut do tog datuma, EU će primijeniti oštrije mjere koje su usaglašene krajem maja – potpunu zabranu uvoza ruske nafte od 5. decembra i zabranu uvoza naftnih derivata od 5. februara, rekle su poljske diplomate.

    Mađarska i još dvije zemlje centralne Evrope dobile su izuzeće od zabrane uvoza nafte preko naftovoda. Grupa sedam predložila je blažu verziju zabrane EU da se ne bi ugrozilo globalno tržište nafte, na kojem Rusija pokriva deset odsto isporuka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,