Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić u Lukavcu: Fabrika cementa je primjer uspješne privatizacije

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić i premijer TK Bego Gutić posjetili su Fabriku cementa u Lukavcu koja je, prema riječima federalnog premijera, primjer uspješne privatizacije.

“Kada je fabrika 2001. godine prešla u vlasništvo austrijske grupacije Asamer Baustoffe AG započeo je njen preporod. Do danas je u cementaru investirano 120 miliona eura, fabrika je modernizovana i postala je najveći proizvođač cementa u BiH”, istakao je ovom prilikom premijer FBiH Novalić te dodao da je otvoreno više od 200 radnih mjesta čime je podstaknut razvoj čitavog Lukavca i okoline, a riječ je i o fabrici koja je prva u BiH počela koristiti alternativna goriva.

Cement ove fabrike, rečeno je ovom prilikom, u potpunosti je domaći proizvod te da se u proizvodnom procesu koriste isključivo domaće sirovine, ali da je ostvarena i uspješna saradnja s velikim brojem bh. kompanija.
Tokom posjete konstatovano je da je posebno bitno za građane Lukavca da cementara investira ne samo u proizvodnju već i zaštitu okoliša i podizanje kvaliteta zraka.

Posjet je nastavljen obilaskom REVOM d.o.o Dobošnica gdje su, primijećeno je danas, problemi radionice za popravku željezničkih vozila iz tuzlanske riješeni a nakon samo dva mjeseca vidljiv je napredak. Ova radionica radi već dva mjeseca pod logom Željeznica Federacije BiH i do sada su popravili 360 vagona a svakodnevno se radi na unaprjeđenju i proširenju proizvodnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje