Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Trebaju nam krupne njemačke kompanije koje će integrativno djelovati na našu ekonomiju

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić razgovarali su  sa izaslanstvom Privredne komore Savezne Republike Njemačke za istočnu Evropu, koje je predvodio izvršni direktor Michael Harms, a u kojem su bili i predstavnici nekoliko velikih kompanija.

Cilj susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, bio je traženje mogućnosti za daljenje proširenje, i inače dobre, bilateralne ekonomske suradnje.

Domaćini su goste iz Njemačke upoznali o aktivnostima Vlade Federacije BiH s ciljem stvaranja što boljeg i za inozemne investitore atraktivnog poslovnog okruženja.

– Trebaju nam krupne njemačke kompanije koje će integrativno djelovati na našu ekonomiju. Osim što je dolazak ino-kapitala sam po sebi pozitivan, uz njega dobijamo iskustvo, nova znanja i nove tehnologije – kazao je premijer Novalić.

Razgovarano je i o putu kojeg Bosna i Hercegovina mora proći u procesu evropskih integracija. Kako je istaknuto, taj put je dug, ali ispravan i isplativ i odvija se uz snažnu podršku Savezne Republike Njemačke.

Inače, Privredna komora Savezne Republike Njemačke za istočnu Evropu je najbitnija organizacija koja radi na jačanju bilateralnih odnosa SR Njemačke sa zemljama jugoistočne Evrope, te zastupa valiki broj njemačkih kompanija zainteresiranih za ulaganja u Bosni i Hercegovini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje