Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić pozvao elektroprivrede u FBiH da kupe akcije u HET-a u RS

Preuzmite sliku

Nakon što je objavljeno da će Hidroelektrane na Trebišnjici izvršiti dokapitalizaciju emisijom akcija premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozvao je elektroprivrede sa područja Federacije da se uključe u ovaj proces.

“Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici”. Energetska nezavisnost je naš strateški cilj. Ulaganja u obnovljive izvore energije će omogućiti Federaciji da tu nezavisnost sačuva”, napisao je Fadil Novalić na svom facebook profilu.

Ranije jutros jedan od direktora HET-a i poslanik u NSRS Ilija Tamindžija rekao je da se neradi o privatizaciji, već o dokapitalizaciji HET-a zbog izgradnje HE Dabar, te demantovao da se vrši emisija akcija kako bih kupila Elektroprivreda Srbije.

Osvrčući se na izjave predsjednika SDA, da će sve učiniti kako bi spriječio gradnju HE Dabar, Tamindžija je rekao da su spremni pomoći na svim razvojnim projektima u FBiH, a Izetbegovića optužio da radi protiv BiH opstrukcijom izgradnje Dabra, tj. Gornjih Horizonata.

Svejedno je da li se projekat radio u FBiH ili u RS, ako radite takve investicione projekte onda jačate svoju državu. Mi nismo ni protiv jednog takvog projekta ni u FBiH, ni u dolini Neretve ni bilo gdje, gdje treba podrška RS, sigurno će je dobiti”, rekao je Tamindžija.

Na najavu emisije akcije HET-a u RS stigle su brojne reakcije, opozicija poručuje, da je privatizacija energetskog sektora potpuno neprihvatljiva. Tamindžija, poručuje, nema govora o privatizaciji. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,