Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Poskupljenjem goriva lakše bi se gradile ceste, a i aranžman s MMF-om je u pitanju

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Mostaru kako je sve učinjeno ne bi li se građanima ukazalo na važnost povećanje akciza na naftne derivate, jer je to povećanje prijeko potrebne da bi se osigurao dugoročni izvor finansiranja za nastavak izgradnje autocesta.

Novalić je na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017, gdje je sudjelovao u radu konferencije “Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi”, ustvrdio kako odluka Parlamentarne skupštine BiH da se o povećanju akciza ne odlučuje po hitnom postupku, nije toliko problematična što se tiče cestogradnje, već zbog toga što u pitanje dolazi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

“Propustili smo mnogo vremena, ali nama ne bi bio problem ni da se akcize usvoje za četiri mjeseca u redovnoj proceduri. Akciza je dugoročni izvor našeg finansiranja cestogradnje za sljedećih 20 godina. Problem je veza između akciza i pisma namjere koje smo uputili MMF-u”, kazao je Novalić.

Federalni premijer ustvrdio je kako su sredstva od postojećih akciza iscrpljena te se zbog toga prometna infrastruktura gradi usporeno.

Po njegovim riječima, BiH ima znatno nižu cijenu goriva u odnosu na zemlje u okruženju, koje na osnovu viših cijena ubrzano grade svoju prometnu infrastrukturu.

“Periferija ubrzano gradi ceste, čak i Albanija, Kosovo, Srbija, a Hrvatska je izgradila upravo zahvaljujući skupljem gorivu”, kazao je Novalić.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić kazao je kako će neusvajanje izmjena Zakona o akcizama donekle poremetiti planove Ministarstva.

“Zakon o akcizama je nama bio itekako bitan, ali što je tu je. Idemo raditi s onim što imamo. Uvjeren sam da će u dogledno vrijeme i taj zakon o akcizama biti operativan, što će nam itekako dati zraka za daljnju izgradnju, ne samo koridora Vc, nego i za veliki projekt modernizacije magistralnih cesta u Federacije BiH, a riječ je o projektu vrijednom 170 miliona eura”, izjavio je Lasić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,