Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić obećao pomoć Neumu i kupovinu protupožarnih letjelica

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem posjetila je u srijedu općinu Neum gdje se susrela s općinskim načelnikom Draganom Jurkovićem s kojim je razgovarano o turizmu i prometnoj komunikaciji općine, a obećana je i kupovina letjelica za gašenje požara.  

U ime Vlade iskazana je spremnost za pomoć toj općini i turističkoj industriji, nakon što je federalni premijer istaknuo veliki značaj Neuma, prvenstveno zbog njegovog geografskog položaja.

Stoga je, kako je kazao Novalić, povećan interes za općinu, a i za stanje u njoj, ocijenivši kako je riječ o vrlo privlačnoj destinaciji za strane i domaće turiste. Još jednom je ponovio da je s federalnog nivoa izdvojeno 88,5 miliona maraka za putnu komunikaciju do Neuma (magistralna cesta Stolac-Neum), izrazivši nadu kako će ta trasa biti gotova do sljedeće turističke sezone.

Na sastanku je također bilo riječi i o problemima s požarima s kojima se Neum susreće u ljetnim mjesecima, a federalni premijer je obećao da će u idućem budžetu biti uvrštena stavka o kupovini dva ili tri aviona ili helikoptera koja će od sljedeće sezone biti na raspolaganju Hercegovini i Neumu.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ocijenila je kako se ovdašnji hoteli mogu porediti sa svjetskima, ali da je infrastruktura, odnosno cestovni promet u gradovima i njegova redovnost nešto u čemu BiH zaostaje.

– Ceste će uveliko pomoći Neumu za lakši dolazak stranih i domaćih turista, a hotelijerima da lakše nabavljaju hranu i potrepštine potrebne iz unutrašnjosti zemlje – istaknula je federalna ministrica.

Prema anketama, turisti koji odlaze iz Neuma zadovoljni su uslugom koju su platili na čemu je federalna ministrica čestitala turističkim radnicima.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković iznio je svoju viziju Neuma u budućnosti koji, kako kaže, treba postati privlačna turistička destinacija kako zbog mora, tako i privlačnih cijena.

– Otvorili smo dosta pitanja. Ono što nam je bitno jest da smo iznijeli probleme i svoju viziju uređenja općine te očekujemo podršku i od viših nivoa vlasti – zaključio je neumski načelnik.

Posjeta Neumu upriličena je nakon što je federalna delegacija obišla gradilište magistralne ceste Stolac-Neum. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje