Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: I Vlada Angele Merkel određuje minimalnu satnicu, zašto to ne bi radila i Vlada FBiH

Preuzmite sliku

Nove izmjene Zakona o radu koje je jučer usvojila Vlada Fadila Novalića pokrenula je lavinu kritika u Federaciji BiH. Politički direktor Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Damir Mašić rekao je novinarima tokom vanredne sjednice kako Vlada ponovo derogira prava radnika.

Mašić je rekao da je Vlada ponovo izmijenila životno važan zakon, bez da se konsultovala sa stručnjacima. Nove izmjene Zakona o radu, prema Mašiću, zabranit će štrajkove, poslodavci i sindikat potpuno gube svoj smisao, Vlada će sama donositi važne odluke poput visine minimalne plaće.

S druge strane, premijer Novalić ne misli da će nove izmjene Zakona o radu oštetiti radnike i najmanje. On je novinarima prije sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH koja je počela danas u Sarajevu rekao da može garantovati kako prava radnika neće biti uskraćena novim izmijenjenim Zakonom o radu. Nema ništa ni od smanjenja plaća.

Sva suština napora koje Vlada ulaže posljednjih dana odnosi se na pojednostavljenje poslovanja u Federaciji BiH. Mi garantiramo da nikome neće pasti prava, da nikome neće pasti plata – rekao je Novalić. Dodao je da je od cijelog svijeta, baš u Federaciji BiH najteže obračunati plaću. Vlada takvu praksu želi promijeniti.

Naša se plata sada sastoji od devet stavki, koje se odnose na teret poslodavca, na teret radnika… Kad vi to sve saberete, dobijete nasloženiju platu za obračun, morate biti nuklearni fizičar da bi obračunali platu u FBiH. Pa nije ni čudo da od cijelog svijeta jedino kod nas u FBiH imate firmu, odnosno agenciju koja se bavi obračunavanjem plata. To je smiješna stvar, plata treba da se izračuna jednostavno – rekao je Novalić.

Odbacio je kritike da Vlada želi preuzeti ulogu da ona određuje minimalne plaće. Rekao je da to niko ne bi trebao gledati kao problem.

Osnovna obaveza jedne vlade je da odredi minimalnu plaću. Vidjeli ste da je Vlada Angele Merkel nedavno rekla da je minimalna satnica u Njemačkoj 8 eura – poručio je Novalić. On je rekao da je Vlada na čijem je čelu novim izmjenama Zakona o radu definisala i da se godišnji odmor može koristiti najkasnije do marta naredne godine, kako bi se izbjeglo spajanje godišnjih odmora.

– Neki službenici sastave dva godišnja odmora, praznike, pa ih nema dva i pol mjeseca na poslu – kritikovao je Novalić, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,