Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova dimenzija turizma: Revolucionarna platforma Traventer kreirana u BiH

Preuzmite sliku

Kada je nedavno u Sarajevu predstavljen Traventer, prvi softver na svjetskom tržištu koji omogućuje interaktivno poslovanje među lokalnim turističkim agentima, rečeno je da je krenula revolucija u turizmu. Ovu platformu, 100% made in BiH, kreirala je kompanija Ant Colony uz pomoć nekoliko turističkih radnika. Jedan od njih, Dino Imamović, u razgovoru za eKapiju objasnio je i kako su došli na ideju da tržištu ponude baš Traventer.

– Dugogodišnjim iskustvom rada na poziciji turističkog agenta uvidio sam potrebu za kreiranjem alata koji će olakšati svakodnevnicu ljudi u ovoj djelatnosti, a ujedno i poboljšati kvalitet usluge koju pružaju. Realizacija ideje trajala je nekih šest mjeseci, a platforma je zaživjela od 13. maja – kaže Imamović.

Primarni cilj je bio da se napravi platforma koja će ponuditi sve što je potrebno jednom turističkom agentu, a ujedno da bude i maksimalno jednostavna za korišćenje.

– Zajedno sa dizajnerima i programerima Ant Colony-a napravili smo platformu koja je upravo to – jednostavna i funkcionalna.

Imamović objašnjava da platforma omogućuje da se na jednom mjestu okupe sve ponude turističkih agencija i da u svakom trenutku uz tražene ključne rječi možete doći do ponude koju želite, što eliminiše do tada spore i netačne načine dobijanja ponuda. U prosjeku svaki turistički agent tražio je ponudu 45 min, a sada pomoću Traventera se to svelo na svega 3 minute.

  • – Osim tržišta BiH analizirali smo i druga tržišta kako regiona tako i svijeta i uvijek se pojavljivao isti problem – agenti dnevno gube sate svog rada istraživanjem tržišta i traženjem adekvatne ponude za svog klijenta što uvijek dovodi do nezgodnih situacija i nervoze kako od strane klijenta tako i od strane agenta – kaže Imamović.

    Traventer je jedinstven platforma koja u ovom obliku ne postoji nigdje u svijetu. Naš sagovornik kaže da je bilo nekoliko sistema koji su pokušavali riješiti ovaj problem, međutim nijedan nije bio sveobuhvatan kao ovaj.

    – Ponosni smo na to da je javnost prepoznala kvalitet i važnost Traventera, te je okarakterisala kao revoluciju u turizmu. Do sada smo imali situaciju da su sve ponude bile rasute po čitavom tržištu gdje niko nije imao uvid u sve ponude koje su ponuđene u Bosni i Hercegovini. Danas, pomoću Traventera svaki turistički agent ima uvid u sve ponude svakog organizatora i ima mogućnost da ih ponudi svom klijentu u samo nekoliko klikova.

    Tim koji je kreirao Traventer svakodnevno razgovara sa korisnicima i platformu prilagođavaju upravo njihovim zahtjevima. To svjedoče i promjene na platformi od njenog pokretanja do danas. Uz sve promjene trasira se i njen put ka svjetskom tržištu.

    – Kontakti za lansiranje platforme na tržišta nekih evropskih, ali i svjetskih tržišta već postoje, te u što skorijem vremenskom razdoblju očekujemo njen apočetak rada i na tim tržištima.

    Turistička agencija Sol Azur-Buena Vista je jedna od prvih koja je počela raditi na Traventeru, a rade već oko mjesec dana. Za eKapiju kažu da im je sada rad i te kako olakšan, jer jednim klikom imaju pregled svih ponuda. Tako, ukoliko na neki upit oni nemaju ponudu, lako dolaze do ponude onih agencija sa kojima oni sarađuju.

    – Ranije je to išlo dosta sporije. Dok pošaljete mail i dobijete sve ponude, prođe mnogo vremena. Sad smo efikasniji i rad je mnogo jednostavniji. Ovo je zaista revolucija u turizmu – kažu iz agencije Sol Azur-Buena Vista.

    Regionalno širenje

    Dino Imamović kaže da su reakcije na Traventer fenomenale, te su za manje od tri mjeseca rada platforme pokrili čitavo tržište Bosne i Hercegovine i agentima je postala nezaobilazan alat pri obavljenju njihovih svakodnevnih poslovnih obaveza.

    – Uskoro će platforma biti lansirana na tržište Srbije, Hrvatske i Bugarske, što će omogućiti agentima svih ovih zemalja uvid u ponude drugih njima interesantnih tržišta. (ekapija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje