Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka traži rekordan broj radnika, vapi za IT stručnjacima

Preuzmite sliku

Potražnja kompanija za novim radnicima u Njemačkoj dosegnula je u julu rekordnu razinu, a najveća potražnja zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, navodi se u izvještaju Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEA-e porastao je u julu za dva boda, na 256 bodova, što je najviša razina tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ta vladina agencija istaknula je u izvještaju objavljenom u ponedjeljak i da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežito u gospodarskom sektoru.

Najveća potražnja za novim radnicima zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave također su zabilježili velik godišnji porast slobodnih radnih mjesta.

FEA je rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj pripisala dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji.

Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta privrede u 2018. godini, snažan rast i dalje se pretače u poboljšane izglede za zapošljavanje.

Uz to, niske razine nezaposlenosti znače da se radnici trenutno osjećaju sigurnijima mijenjati trenutna radna mjesta.

Vladina agencija u ponedjeljak je ponovila upozorenje kako se neki sektori privrede, poput zdravstva i skrbi, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificirane radne snage. Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu natječaja za zaposlenje koji su ostali nepopunjeni tokomm duljeg vremenskog razdoblja.

FEA bi u utorak trebala objaviti službene podatke o nezaposlenosti za juli.

Nezaposlenost tradicionalno raste tokom ljetnih mjeseci kao posljedica odlaska na godišnje odmore. Tijekom juna, službenici na tržištu rada zabilježili su najmanji broj registriranih nezaposlenih stanovnika Njemačke od početka nacionalnih mjerenja 1990. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,