Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka podržava humanitarno deminiranje u BiH sa još 500.000 eura

Preuzmite sliku

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke, Christiane Hohmann jučer je potpisala ugovor s regionalnim direktorom organizacije “Norwegian People’s Aid” (NPA) Svenom Jonasom Zachrissonom, saopćeno je danas iz te ambasade. 

S tim ugovorom, SR Njemačka osigurava organizaciji NPA dodatna finansijska sredstva od 500.000 eura i time nastavlja dugogodišnji angažman u oblasti humanitarnog deminiranja.

Ta finansijska pomoć omogućava organizaciji NPA da uz pomoć takozvanog procesa oslobađanja zemljišta u opštinama Konjic i Žepče/Zavidovići pristupi čišćenju površina, koje je prethodno Njemačka ambasada obišla i odabrala. Zahvaljujući toj finansijskoj pomoći moguće je očistiti oko dva kvadratna kilometra površine.

Međunarodno priznati proces oslobađanja zemljišta omogućava čišćenje minsko sumnjivih područja na najefikasniji način.

Pored toga, u ovoj godini bit će nabavljene i licence za MapInfo softver, tako da se poznate i odabrane površine mogu unijeti u informativni sistem protuminskog djelovanja. Taj informacioni sistem protuminskog djelovanja služi za evidenciju minsko sumnjivih površina u cijeloj zemlji i istovremeno daje pregled statusa čišćenja područja.

Od 1997. godine, Savezna vlada podržava humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini. Do sada je stavila na raspolaganje oko 35,5 miliona eura. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,