Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka će podržati poljoprivredni sektor u BiH

Preuzmite sliku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će Njemačka podržati poljoprivredni sektor u BiH i pomoći onima koji će pretrpjeti štete ili biti najosjetljiviji na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, posebno mljekarskom sektoru, mesnoj i prerađivačkoj industriji.

Šarović je naveo da je podršku poljoprivrednom sektoru jasno istakao ministar poljoprivrede i prehrane Njemačke Christian Schmidt tokom posjete BiH.

Konstatovali smo da imamo različite procjene mogućih posljedica jer smo izašli sa različitim podacima, kako na entitetskom, tako i na nivou BiH. Šmit je predložio, a mislim da smo se svi saglasili, da kvalitetnu procjenu uradi Svjetska banka uz asistenciju vlasti u BiH“, rekao je Šarović novinarima u Doboju, javlja Srna.

On je naveo da je njemački ministar tokom posjete poručio da “ne nosi kofer sa novcem da ga dijeli”, ali da će podržati finansijske sektore koji mogu da pretrpe udar i da ne budu konkurentni na određene količine roba koje bi bescarinski stigle iz zemalja EU.

Šarović je Šmitovu posjetu ocijenio kao ohrabrujuću i rekao da se stvaraju uslovi za parafiranje adaptiranog SSP-a, što je ključni korak BiH ka kandidatskom statusu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje