Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nikola Grabovac: Štampajmo konvertibilnu marku, tvrdim da je trenutno to zdravija valuta od dolara i eura” (VIDEO)

Gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1, bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH Nikola Grabovac upozorio je da dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi BiH u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka.

Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo podići kredite kako bi izmirili obaveze. Samo prave nova zaduženja. Nakon ovog, uslijediće još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji. Četvrti korak je zaustavljanje svih kredita od MMF-a i traženje od države da izvrši prodaju i privatizaciju firmi, na koje se oni usmjere. Moraćemo prodati domaće resurse da bismo vratili dug MMF-u“, upozorava on, uz konstataciju da ova finansijska institucija isključivo spašava vlade, a ne građane.

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize vidi i bez pomoći MMF-a. Za to je potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera.

SAD su bez pokrića štampale više od četiri hiljade milijardi dolara. EU je donijela odluku da se bez pokrića štampa do hiljadu i sto milijardi eura. BiH ima konvertibilnu marku koja je 100 posto pokrivena stranim devizama, koje su čvrste i konvertibilne. Tvrdim da je u ovom momentu konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i euro. Moj prijedlog je da krenemo u štampanje konvertibilne marke u ograničenoj sumi, negdje do 10-ak posto, da izazove inflaciju. U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovrna Centralna banka BiH do deset posto. Ako inflacija bude veća od deset posto, krivično će odgovarati rukovodioci Centralne banke BiH“, pojasnio je svoj prijedlog Grabovac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,