Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci iznenađeni kvalitetom bh. kompanija

Preuzmite sliku

U Dortmundu je u prvoj sedmici juna održana peta konferencija pod nazivom Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana.

Kako su kazali iz Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK), iz godine u godinu se “budi” sve veći interes privrednika sa ovih područja, s obzirom na odlična iskustva u saradnji s preduzećima iz jedne od ekonomski najjačih zemalja svijeta.

Proizvodi i certifikati

Na ovogodišnje B2B susrete bilo je​ pozvano 130 kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, od čega je 27 kompanija iz Bosne i Hercegovine. Tokom susreta vođeno je više od 700 razgovora između kupaca i dobavljača robe i usluga iz svih zemalja, a na susretima je bio prisutan 51 njemački kupac.

– Budući da se kompanije unaprijed selektiraju i da se radi o veoma konkretnim razgovorima, kako su nam kazali predstavnici bh. kompanija, sastanci su veoma dobro prošli. Želimo naglasiti i da se njemački kupci nisu nadali ovolikom broju kompanija sa odličnim proizvodima i potrebnim certifikatima – kažu u AHK.

Dodali su da su susretima prisustvovale najbolje kompanije iz naše zemlje koje su ocjenjivali njemački kupci.

– Konkurisalo ih je 65, a kriterije je zadovoljilo 27 kompanija. Njemački kupci pozitivno su iznenađeni kvalitetom kompanija iz BiH – kazala nam je Amra Šurković iz AHK.

Ova konferencija ujedno predstavlja i dugoročnu perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. Iz ovih brzih susreta, tzv. “SpeedDatinga”, nastaju dugoročna partnerstva između kupaca i dobavljača robe i usluga koji su oduševljeni kvalitetom i isporukom, te se na duge staze ulaže u partnerstvo utemeljeno na povjerenju, znanju i tehnologiji.

Popunjeni kapaciteti

Inače, konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana pomaže bh. privredi jer spaja njemačke kupce robe i usluga sa potencijalnim dobavljačima iz naše zemlje, a zahvaljujući ovoj inicijativi, kako kažu u AHK, jedna bh. kompanija je izgradila novu proizvodnu halu, dok je nekoliko kompanija “primorano” da odbija nove narudžbe jer su im kapaciteti popunjeni za sljedeće dvije do tri godine. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,