Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ni sedmi pokušaj prodaje tuzlanske Dite nije uspio (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tuzlanska Fabrika deterdženata “Dita” prošle sedmice počela je izvoziti svoje proizvode u Albaniju, ali ove sedmice ni sedmi put u nizu nije uspjela prodaja tog preduzeća putem licitacije.

Prva procjena vrijednosti imovine je iznosila oko 19 miliona KM, a pošto se na prethodne oglase nisu javili kupci, u sedmom krugu cijena je spuštena na oko 13,5 miliona KM, što opet nije bilo dovoljno da zainteresuje kupce.

Stečajni upravnik Fabrike deterdženata “Dita” Tuzla Hajrudin Kunalić izjavio je da nisu imali prijava, te da je bilo nekih razgovora ali niko nije uplatio depozit.

– Vidjećemo na odboru povjerilaca koja će biti cijena, kako će se prodavati jer ovo previše dugo traje, moramo to usmjeriti i privesti kraju u smislu traženja nekog investitora koji će prije svega nastaviti proizvodnju – kazao je Kunalić.

S obzirom na to da ovakva situacija predugo traje, bit će pokušane druge opcije koje bi pomogle “Diti”.

Kunalić je naveo da će pokušati sa pismima namjere zainteresovanim, pa će nastojati da to ubrzaju da bi “Dita” počela da radi sasvim normalno u smislu razvoja, reklama, novih kupaca i da neko u nju investira.

– Ko bi to mogao biti ja zaista u ovom trenutku ne znam – objasnio je Kunalić.

No, dok se čeka na prodaju, radnici “Dite” ostvaruju nove pobjede.

Kunalić je naglasio da sadašnjim poslovanjem uspijevaju podmiriti tih 75 radnika da primaju redovne plate, koje jesu minimalne, ali ih isplaćuju sa svim drugim obavezama – topli obrok i prijevoz, ali ipak im je stalo da firma dobije sigurnu budućnost.

“Ditina” proizvodnja pokriva troškove, p riječima stečajnog upravnika Kunalića, i stalno su na pozitivnoj nuli no teško je održavati proces proizvodnje i mašine pa ta, njima velika ulaganja, umanjuju likvidnost što dovodi i do problema finansiranja sirovina. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje