Subota, 10. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neum: Turistički uposlenici s nestrpljenjem dočekuju dolazak ljeta i rekordnu sezonu

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko godina neizvjesnosti prouzrokovanih pandemijom koronavirusa turistički uposlenici s nestrpljenjem iščekuju dolazak ljeta, a neumski hotelijeri najavljuju rekordnu sezonu.

Potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić ocijenio je kako se, ako je vjerovati trenutnim pokazateljima, u jedinom bh. gradu na moru može očekivati rekordna sezona.

Dobri pokazatelji

“Pokazatelji koje imamo jako su dobri. Predsezona bi trebala biti bolja od prošlogodišnje, iako četvrti mjesec nije baš popunjen kako bi mi voljeli. Četvrti mjesec je mjesec kongresnog turizma, a budući da je Ramazan dosta ljudi odgađa seminare i konferencije za kraj četvrtog i peti mjesec, tako da mislim da ćemo sve nadoknaditi u petom i šestom mjesecu”, kazao je Krešić.

Neumski hoteli raspolažu s oko tri hiljade kreveta, a ove će godine smještaj biti za oko 10 posto skuplji u odnosu na 2022. godinu.

“Poskupljenje je bilo neminovno budući da su svi naši inputi otišli gore, od energenata do plata naših uposlenika, tako da smo morali povećati cijene. Ipak smo i dalje dosta povoljniji u odnosu na Hrvatsku, sigurno nekih 30 posto i više – dodao je.

 • Ostvareni prihodi

  Za neumske hotele 2022. godina nije bila rekordna po broju noćenja, ali se po ostvarenim prihodima prošla godina može mjeriti s do sada najuspješnijom 2019. godinom.

  “Glavni razlog zašto broj noćenja nije dosegao 2019. godinu je taj što nam i dalje nedostaju gosti s azijskih tržišta, jer oni su prije pandemije putovali svih 12 mjeseci u godini. Tamo je i dalje zastoj, ali imamo najave da bi se i oni mogli vratiti u malo većem broju od jeseni. Nadam se da će nam se ti gosti vratiti, da će barem dio hotela produžiti sezonu do zimskog perioda baš zbog tih kružnih tura s istočnih tržišta”.

  “U špici sezone nemamo previše mjesta za daljnji rast. Ono na čemu treba raditi je poboljšanje sadržaja i produžetak sezone kako bi Neum imao veću popunjenost i u predsezoni i u postsezoni, kao i u zimskom periodu. U samoj špici sezone, u sedmom i osmom mjesecu, koliko god da imate kapaciteta vi ćete ga rasprodati i imat ćete zagušenje kakvo ima svako mjesto na Jadaranu. Neum tu nije nikakav izuzetak”, kazao je Krešić.

 • Cestovni projekti

  Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po završetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta.

  Dok je povezivanje Neuma modernom saobraćajnicom s unutrašnjošću zemlje dobra vijest za sve, na pitanje ko je profitirao otvaranjem Pelješkog mosta, Krešić kaže kako nema odgovora.

  “Ako pitate lokalno stanovništvo Neuma, oni će vam reći da je otvaranje Pelješkog mosta dobra vijest. Manje su gužve, normalnije se živi, dostupnija nam je unutrašnjost državi, a na granicama nema gužvi. Hotelijeri su donekle osjetili udar, ali ne u prevelikoj mjeri. Najpogođeniji su poslovni subjekti smješteni uz samu magistralu kojom je godišnje prolazilo dva milijuna vozila, a sada je 90 posto tog prometa preusmjereno na Pelješki most”, izjavio je. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje