Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nestlé objavio godišnje rezultate za 2021. godinu

Preuzmite sliku

Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane i pića, predstavio je svoje poslovne rezultate za 2021. godinu.

U godini u kojoj se suočavamo sa stalnim izazovima vezanim za pandemiju i novim izazovima uzrokovanim ograničenjima u lancu snabdijevanja, kompanija Nestlé je uspjela da nastavi sa poboljšanjem organskog rasta koji je dosegao 7,5% s realnim internim rastom (RIG) od 5,5% i cijenama od 2,0%. Rezultat je to kontinuirane fokusiranosti na dugoročnu strategiju kompanije.

U 2021. napravljen je iskorak na putu organske ishrane, a kompanija je osigurala prvo mjesto u Indexu pristupa ishrani globalnih prehrambenih kompanija. U januaru je Nestlé  najavio i novi inovativni plan za suočavanje sa rizicima dječijeg rada u proizvodnji kakaa. Rezultate za 2021. godinu donosimo u nastavku:

Organski rast dostigao je 7,5%, sa stvarnim unutarnjim rastom od 5,5% i rastom cijena od 2,0%. Rast je podržan održivim zamahom u maloprodaji, stalnim oporavkom kanala izvan kuće, povećanjem cijena i tržišnog udjela.

Ukupna prijavljena prodaja povećana je za 3,3% na 87,1 milijardu CHF (2020. godina: 84,3 milijarde CHF).

Deviznom poslovanju prodaja je pala za 1,3%. Neto prodaja imala je negativan uticaj od 2,9%.

Interno usklađena profitna marža (UTOP) iznosila je 17,4%, smanjivši se za 30 baznih bodova. Profitna marža (TOP) smanjena je za 290 baznih bodova na 14,0% na izvještajnoj osnovi.

Usklađena zarada po dionici porasla je za 5,8% u stalnoj valuti i za 5,1% na izvještajnoj osnovi na 4,42 CHF. Zarada po dionici porasla je za 41,1% na 6,06 CHF na izještajnoj osnovi.

Slobodni novčani tok smanjio se za 14,9% na 8,7 milijarde CHF, odražavajući privremeno veće kapitalne izdatke i nivoe zaliha.

Odbor predlaže dividendu od 2,80 CHF po dionici, što predstavlja 27 godina uzastopnog rasta dividende. Ukupno je 13,9 milijardi CHF vraćeno dioničarima u 2021. godini, kombinacijom otkupa dividendi i dionica.

Ostvaren je kontinuirani napredak u upravljanju portfeljem. Rotacija vrijednosnih papira unutar portfelja za postizanje ciljeva, koja traje od 2017. godine, sada iznosi oko 20% ukupne prodaje za 2017. godinu.

Predviđanja za 2022. godinu: Očekuje se kontinuirani organski rast prodaje od oko 5% i osnovne operativne marže trgovanja između 17,0% i 17,5%  i porast temeljne zarade po dionici u stalnoj valuti i efikasnosti kapitala.

Srednjoročna predviđanja: Očekuje se održiv srednji jednocifreni organski rast prodaje, kao i nastavak umjerenog poboljšanja osnovne operativne profitne marže trgovanja. Također se očekuje stalno i oprezno raspoređivanje kapitala i poboljšanje kapitalne efikasnosti.

“U 2021. godini ostali smo usredotočeni na provedbu naše dugoročne strategije i povećanje ulaganja u rast, dok se istovremeno bavimo izazovima globalnog lanca snabdijevanja. Naš organski rast bio je snažan, s povećanjem tržišnog udjela, nakon disciplinirane provedbe planova, brzih inovacija i povećane digitalizacije. Ograničili smo uticaj izuzetne inflacije troškova upravljanjem troškovima i odgovornim određivanjem cijena. Naš snažan temeljni rast zarade po dionici pokazuje otpornost našeg modela stvaranja vrijednosti. Cijeli Nestlé tim je pokazao izuzetnu ustrajnost i snalažljivost u izazovnom okruženju“, izjavio je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,