Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nekada stizale do Rusije: Jagode iz Čelića ove godine samo za domaće tržište

Preuzmite sliku

Cijena jagoda u ovoj sezoni u prosjeku se kretala od početnih sedam KM po kilogram, pa do krajnjih tri KM.

Ove godine berba jagoda je kasnila, zbog stalnih kiša i nešto hladnijeg vremena. Međutim, kvalitet jagoda u Čeliću i Koraju nije upitan. Vrijedni domaćini su ubirali najbolje plodove za krajnje korisnike. Ševala Mašić i njen suprug zadovoljni su prinosima jagode u ovoj godini.

“Brat živi u Koraju i uzgaja oko 2,5 dunuma jagode na njivi. Ulažemo veliki trud da kvalitet bude postignut i da mušterija bude zadovoljna. Moj posao je da vršim distribuciju do krajnjeg korisnika. Kvalitet i urod bi sigurno bili bolji da ove godine jagodama koje su bile na njivi nisu smetali mraz i hladnoća”, izjavila je za Fenu Mašić.

Jagoda se u jutarnjim satima bere, a popodne je u prodaji kako na pijacama, tako i u malim radnjama. Iz Čelića i Koraja izvozilo se širom Evrope do daleke Rusije, međutim ove godine su uglavnom radili za domaće tržište. Polovina tog dijela Tuzlanskog kantona živi od jagodičarstva. Pomoć države je izostala.

“Prodavali smo kako smo se znali snaći. Država nam nije osigurala plasman”, izjavila je Mašić.

U ovu općinu dolaze i sezonski radnici, koji za branje jagoda dnevno mogu zaraditi oko 40 KM. Kako izvoz nije osiguran i nema organizovanog otkupa proizvođači jagoda se nadaju da su ove godine u sezoni branja uspjeli pokriti svoje troškove, a za sabiranje i oduzimanje još je rano.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,