Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Negativna kretanja građevinarstva iz prošlosti uskoro bi mogla biti promijenjena

Preuzmite sliku

Građevinski radovi u prvom polugodištu u BiH su (prema neprilagođenom indeksu perioda) bili za 3,1% niži u odnosu na prvo polugodište 2015. godine.

Do pada je prije svega došlo u domenu javnih radova na što ukazuje pad niskogradnje od 5,5%, dok je visokogradnja stagnirala. Uprkos padu ukupnih radova na nivou perioda, dobra vijest je da je u drugom kvartalu zabilježen njihov porast od 1,3% uodnosu na prvo tromjesečje  čime je konačno zaustavljen negativan trend prisutan još od prvog tromjesečja 2015. godine, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.  Ipak, bez obzira na povećanje u odnosu na prethodni kvartal, građevinski radovi u drugom tromjesečju su još uvijek bili niži u odnosu na prethodnu godinu.

Naime, povećanje ukupnih građevinskih radova je bilo dovoljno tek da se uspori godišnji pad sa 5,4% u prvom na
znatno nižih 1,4% smanjenja u odnosu na isti period prethodne godine. Posebno je zanimljiva stagnacija visokogradnje uprkos naglom porastu stanogradnje. Naime, broj završenih stanova je skočio za 90% uz porast površine (u metrima kvadratnim) od skoro 70% u prvih šest mjeseci 2016 godine. Pored toga, broj nezavršenih stanova je takođe u istom periodu znatno porastao za 12,8%. Sudeći prema izdatim odobrenjima za građenje, negativna kretanja građevinarstva iz prošlosti bi mogla biti uskoro preokrenuta.

Naime, broj odobrenja za građenje u prih šest mjeseci je bio u snažnom porastu od 41,3%, uz skok dozvola u domenu niskogradnje od skoro 80%. Ovo je posebno dobra vijest obzirom da je niskogradnja bila glavni uzrok smanjenja građevinskih radova u posljednje dvije godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,