Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nedostatak stručne radne snage ozbiljan izazov za njemačku privredu

Problem nedostatka stručne radne snage jedna je od glavnih kočnica za rast njemačke privrede. Ali kako doći do kvalificiranih radnika? Industrija kritizira rješenje koje predlaže Savezna vlada u Berlinu, javlja Deutsche Welle.

Na problem nedostatka stručne radne snage njemačka vlada želi odgovoriti strategijom doškolovanja. U fokusu te strategije bili bi “domaći potencijali”, navodi se u zajedničkom saopćenju ministarstava privrede, rada, obrazovanja, porodice i unutrašnjih poslova. Svi zaposleni trebali bi dobiti podršku za prilagođavanje njihovih kompetencija, kako bi mogli opstati na “tržištu rada digitalne budućnosti”.

Pored toga njemačka privreda treba kvalificirane doseljenike – i iz zemalja Evropske unije, kao i iz trećih zemalja. Okvir za to trebao bi osigurati planirani zakon o useljavanju. Višejezični internetski portal make-it-in-germany.com bi zainteresiranima u inostranstvu trebao ponuditi sve potrebne informacije.

“Nedostatak stručne radne snage ozbiljan je izazov za njemačku privredu”, kaže ministar privrede Peter Altmaier.

Prema ocjeni Udruge njemačke mašinske industrije (VDMA), strategija koju predlaže vlada nije dovoljna. Najveće evropsko industrijsko udruženje planirane mjere vidi kao „zbrku” koja neće puno pomoći. Pored toga, daljnje obrazovanje se u prvoj liniji tiče kompanija i zaposlenih. „Državna rješenja koja ne uzimaju u obzir kompanije, koriste samo industriji za daljnje školovanje”, smatraju u VDMA.

Savez njemačkih sindikata (DGB) zahtijeva bolju integraciju stručne radne snage. Njoj su potrebni „pouzdana i privlačna perspektiva boravka kao i dobri radni uvjeti”, kaže članica upravnog odbora DGB-a Annelie Buntenbach. Istovremeno bi i izbjeglice trebale dobiti bolju šansu – na primjer “promjenom smjera”. Time se misli na promjenu sa azila na radnu migraciju. Ali kršćanski demokrati (CDU/CSU) to odbijaju, javlja DW. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,