Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nedostatak radne snage: U Federaciji se svaki mjesec zaposli oko 200 stranaca

Preuzmite sliku

Zbog nedostatka domaće radne snage gotovo svakog mjeseca u Federaciji BiH izda se dvjestotinjak radnih dozvola za strane državljane.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, samo tokom septembra ove godine stranim državljanima odobrene su 182 radne dozvole, a tokom augusta 208 radnih dozvola. Isti podaci pokazuju da je u septembru ove godine stranim državljanima odobreno 212 radnih dozvola, u julu 178 radnih dozvola, u maju 103 radne dozvole, a u aprilu 181, piše Vecernji.ba.

Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2022. ukupno za područje cijele države BiH izdano 1270 radnih dozvola, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 274 radne dozvole.

Rast će broj stranaca

Najviše radnih dozvola izdano je za sektore građevinarstva, trgovine i poslovanja nekretninama, i to za državljane Srbije (253), Turske (242), Kine (85), Kuvajta (60), Bangladeša (48), Ujedinjenih Arapskih Emirata (42), Sirije (36), Albanije (35), Hrvatske (32) i Saudijske Arabije (30).

Sudeći prema rezultatima istraživanja tržišta rada 2022./2023., koje na godišnjoj razini provode Federalni zavod i županijske službe za zapošljavanje, broj stranaca u idućem bi razdoblju mogao samo rasti. Od ukupno 1380 anketiranih poslodavaca, njih 790 ili 57,2% iskazalo je potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (čak njih 5630), uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u idućoj godini iskazane su za zanimanjima u industriji (31%), kao i u uslužnim djelatnostima (31%), zatim u trgovini (27%) i građevinarstvu (11%). Riječ je upravo o onim sektorima gdje već nedostaje domaće radne snage.

Najtraženija zanimanja, prema rezultatima anketiranja, bit će prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist – operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar. Radna dozvola strancima omogućava pravo na rad u BiH na isti način kao i državljani BiH, s jednakim pravima i obvezama. Zavod za zapošljavanje izdaje radnu dozvolu na temelju Zakona o zapošljavanju stranaca. Trajanje radne dozvole je najviše godinu dana te se mora obnoviti prije isteka roka, godinu dana od datuma izdavanja.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode kako je za dobivanje ove dozvole potrebno oko šest mjeseci.

Godišnja kvota i potrebe

Zbog sve veće potrebe poslodavaca za uvozom radne snage Vijeće ministara BiH je prije nekoliko mjeseci na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donijelo odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu, kojom se u značajnoj mjeri povećava broj radnih dozvola koje se u Bosni i Hercegovini mogu izdati strancima. Tako je broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH s ranije predloženih 70, na inzistiranje Udruge poslodavaca FBiH, povećan na 300, u djelatnosti proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom s pet dozvola za FBiH na 110, u djelatnosti građevinarstva u odnosu na predloženih 30 za FBiH, broj dozvola povećan je na 320.

Kada je u pitanju djelatnost prijevoza, skladištenja i veza, broj dozvola je s predloženih 10 povećan na 20 u FBiH. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva s ranije predloženih 30 broj dozvola u FBiH povećan je na 150. Što se tiče djelatnosti informacija i veza, broj dozvola je s predloženih 10 u FBiH povećan na 110.

Prema podacima Udruženja  poslodavaca FBiH, u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima, poput građevine, drvne i hemijske industrije… S druge strane, 30. rujna ove godine na evidencijama službi za zapošljavanje bilo je registrirano 284.988 osoba, od čega 64.987 u dobi između 15 i 29 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,