Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neće biti povećanja cijena električne energije u 2019. godini

Preuzmite sliku

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) nije dala saglasnost JP Elektroprivreda BiH za povećanje cijena električne energije u 2019. godini, ali ovo se ne odnosi na velike industrijske potrošače.

Elektroprivreda BiH podnijela je u novembru FERK-u Prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do povećanja cijene električne energije za privredu u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cijena električne energije za kućanstva ostala ista.

Analizom dostavljenog prijedloga FERK je utvrdio kako prijedlog cijena ovog javnog elektroprivrednog preduzeća nije u skladu s odredbama Privremenih opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Istaknuto je kako je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge.

Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić kazala je kako je u ovom trenutku važno istaknuti činjenicu da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i treće i četvrte grupe iz kategorije “ostala potrošnja” te s druge strane, prve, druge i pete tarifne grupe iz iste kategorije.

“To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz treće i četvrte tarifne grupe kategorije ‘ostala potrošnja’ imaju znatno nižu cijenu električne energije nego što ima prva, druga i peta tarifna grupa iz te kategorije, iako bi po naravi stvari te cijene trebale biti približno jednake”, kazala je Pokrajčić.

Dodala je kako ovaj prijedlog javnog opskrbljivača nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego je njime, naprotiv, unakrsno subvencioniranje povećano za otprilike 7,8 miliona maraka.

Predsjednica Pokrajčić objasnila je kako u kategoriju “ostala potrošnja” spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu kućanstva i nisu javna rasvjeta.

“To su mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Unutar ove kategorije razlikujemo pet tarifnih grupa i to ovisno o priključnoj snazi objekta i namjeni samog objekta”, pojasnila je Pokrajčić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje