Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Napustio dobro plaćen posao u Norveškoj kako bi pomogao BiH

Preuzmite sliku

Na području Prijedora je u novembru 2013. godine zvanično otvoren uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče, kao jedini centar takve vrste na zapadnom Balkanu. Riječ je o projektu koji realizira rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić, koji je kapital odlučio uložiti u svoje rodno mjesto i domovinu.

Jusuf Arifagić rođen je u Kozarcu kod Prijedora. S porodicom odlazi 1992. godine u Norvešku, gdje uskoro osniva svoju prvu kompaniju, a ubrzo još nekoliko drugih, uz sve uspješnije poslovanje.

Nakon sticanja prvog značajnog kapitala, Jusuf 2008. godine ostvaruje svoj san – vraća se u Kozarac kako bi svoj uspjeh podijelio s domovinom i pomogao joj u napretku.

Jusuf je svojim povratkom u BiH želio da razbije uobičajeni obrazac razmišljanja naših ljudi da je moguće uspjeti i biti sretan samo ukoliko se zauvijek odseliš negdje u inostranstvo.

Ono na što je Jusuf želio ukazati je da su i te zemlje prošle kroz brojne teškoće prije nego su postale ekonomski i privredno stabilne i razvijene, a da svoj uspjeh i razvoj imaju zahvaliti upravo svojim vlastitim ljudima, koji bi migrirali u potrazi za poslovnim prilikama te se nakon toga vraćali u svoju zemlju kako bi je unaprijedili.

 • 2008. Arifagić je kupio veliko poljoprivredno imanje u selu Trnopolje kod Prijedora i za tri godine počeo s izgradnjom „Arifagić Investmenta“. Krenulo se sa izgradnjom štale kapaciteta 700 grla i površine 7.300 m2.

  U štali je instalirana najsavremenija oprema vrijedna 2 miliona KM, dok je do sada u cijeli projekat investirano preko 6 miliona KM. Osim toga, registrirano je pet dodatnih kompanija, među njima i jedna koja će montirati i održavati svu neophodnu opremu za štale, a planirano je otvaranje i veterinarske stanice i poljoprivredne apoteke.

  Jusuf Arifagić tako je osmislio i zaokružio koncept koji omogućava svu neophodnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji u regiji i svim srcem se nada da će prijedorska regija postati primjer Balkanu kada je u pitanju poljoprivreda.

  Planira se, također, osnivanje zadruge koja će proizvođačima pružiti svu neophodnu logističku i stručnu podršku. Arifagić, s jednostavnošću običnog čovjeka koji je napravio neobično velike stvari, kaže kako je u Prijedoru napravio svoje prve korake, a namjerava napraviti i posljednje. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,