Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon dugo godina istraživanja Adidas predstavio patike koje će sve promijeniti

Preuzmite sliku

Adidas pokušava ispuniti svoje ciljeve održivosti pomoću proizvodnje tenisica za trčanje koje se mogu reciklirati.

Kompanija je trebala gotovo 10 godina da shvati kako napraviti obuću koja se može reciklirati i ponovno koristiti za proizvodnju novih tenisica, poručili su iz Adidasa u saopćenju, prenio je CNN Business.

Nove patike, nazvane Futurecraft.Loop, izrađene su od termoplastičnog poliuretana, koji se može ponovno upotrijebiti.

Prebacivanje s mješovitih materijala na samo jedan te nekorištenje ljepila za konstruiranje obuće bio je tehnološki izazov.

Umjesto ljepila, Adidas koristi toplinu kako bi spojio dijelove zajedno.

Reciklerima je teško ponovo koristiti miješane materijale, kao što su papir i plastika, jer se njihova struktura razlikuje kada se pretvore u prah.

Tradicionalne tenisice su izrađene od nekoliko različitih materijala, naprimjer gume zbog elasticiteta i pamuka zbog disanja obuće.

Proizvod od jednog materijala Adidas može oprati, samljeti u pelete i rastopiti te pelete u materijal koji se zatim može koristiti za proizvodnju više Futurecraft.Loop patika bez ikakvih popratnih problema.

Iz Adidasa su poručili da je ovo signal “naše namjere da preuzmemo odgovornost za cijeli život našeg proizvoda”.

Plan djeluje samo ako Adidas doista dobije proizvod nazad pa će zato tražiti i od kupaca da vrate korištene patike u trgovinu.

Kako će ta razmjena funkcionisati ostaje za vidjeti.

Faza masovnijeg testiranja

Za sada, kompanija je podijelila tenisice prema 200 “vodećih kreatora” koji će ih probati i ispitati te ih vratiti Adidasu zajedno s povratnim informacijama o njihovoj kvaliteti. Nakon toga bi se trebale početi masovnije proizvoditi.

“Kreatori” su izabrani “na temelju njihove predanosti i interesa za održivost”, kazao je glasnogovornik.

Šire puštanje u prodaju predviđeno je za 2021., a kompanija još nije otkrila cijenu.

Futurecraft.Loop je Adidasov najnoviji pokušaj da postane ekološki prihvatljiviji. Već sada proizvodi cipele koristeći plastiku iz oceana i planira početi koristiti samo reciklirani poliester kad god je to moguće do 2024. godine. (Poslovni.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje