Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći izvoznici iz BiH: Gikil Lukavac, Sisecam soda Lukavac, Solana i Dita Tuzla

Preuzmite sliku

Hemijska industrija u Bosni i Hercegovini jedna je od grana koja ima ogroman potencijal, sa glavnim proizvođačima u Tuzlanskom kantonu, pa je izvoz za 11 mjeseci 2021. godine iznosio 530 miliona maraka.

Međutim i kompanije iz hemijske industrije suočene su sa brojnim izazovima posebno u vrijeme pandemije COVID-19 što je uzrokovalo ogromne poremećaje u proizvodnji, osiguranju sirovina i posebno u prijevozu roba u cijelom svijetu. Ipak, proizvodi hemijske industrije iz Bosne i Hercegovine uspjeli su opstati na domaćem i stranom tržištu, bez obzira na sve probleme u svijetu na koje ne mogu utjecati.

Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privrede komore Tuzla zadovoljan je izvozom hemijske industrije u 2021. godini.

– Izvoz hemijske industrije u 11. mjeseci 2021. godine iznosio je oko 530 miliona maraka i za 11 posto je veći nego 2020 godine. Od toga se oko 250 miliona odnosilo na koks, 166 miliona na proizvode anorganske hemije i ostatak na ostale hemijske proizvode organska hemija, medicinski i farmaceutski proizvodi, proizvodi za čišćenje, plastične mase. Najveći izvoznici su Gikil Lukavac, Sisecam soda Lukavac, Solana Tuzla i Dita Tuzla – ističe Kikanović.

Rast proizvodnje koksa iznosio je oko 51 posto. Rasla je i proizvodnja plastičnih masa 28 posto.

– Ovo su dobri rezultati obzirom na rast cijena sirovina u cijelom svijetu, a najveći problem je bio transport kupljenih sirovina, a zbog čega je bilo i problema prilikom izvoza hemijske industrije. Naš uspjeh u ovo krizno vrijeme što za proizvodnju hemijske industrije kupujemo domaće sirovine jer se proizvodi 70 do 80 posto sirovina u BiH za hemijsku industriju – zaključuje Kikanović. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,