Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najveći broj bh. radnika u Sloveniji ima bruto platu od 1.200 eura

Preuzmite sliku

U prethodnom periodu povećana je minimalna cijena rada u Sloveniji, što ide u korist radnicima iz BiH kao i domaćoj radnoj snazi. Trenutno bh. radnici u prosjeku rade za satnicu od četiri do šest eura, a bruto plate se kreću u rasponu od 850 do 2.400 eura. U prosjeku, najveći broj radnika ima bruto platu od 1.200 eura.

Ovo je istaknuto na sastanku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića, koji sa saradnicima boravi u Sloveniji, sa predstavnicima slovenačkih poslodavaca.

Delegacija Agencije u posjeti je Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada naših građana u Sloveniji.

Poslodavci su kazali kako su jako zadovoljni radnicima iz BiH i to se vidi iz godine u godine jer se povećava broj radnika iz BiH koji se zapošljavaju u Sloveniji posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH. S druge strane, i radnici iz BiH su zadovoljni uslovima rada u Sloveniji, a delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH se uvjerila da se ugovori i prava iz radno pravnog odnosa poštuju, te je zaključeno da naši radnici uživaju sva prava kao i domaća radna snaga.

Također, zahvaljujući međudržavnom Sporazumu o socijalnom osiguranju našim radnicima je omogućena socijalna sigurnost za vrijeme trajanja nezaposlenosti, što omogućava radnicima da budu zaštićeni tokom perioda između dva zaposlenja u Sloveniji, te im daje mogućnost da lakše mijenjaju poslodavce i traže bolje uslove zapošljavanja.

Na sastanku je direktor Bandić prezentirao rezultate rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Tako je istaknuto da su u 2017. godini 9.923 radnika zaposlena u Sloveniji, a ovaj trend je nastavljen i u 2018, te je od početka ove godine do kraja aprila u Sloveniji zaposleno još 4.307 osoba.

I dalje najveći broj oglasa odlazi na varioce (negdje oko 25 posto oglasa), zatim vozače (23), zidare (6-7), bravare (4 posto), te ostala zanimanja dominantno vezana za građevinski sektor. Na ovaj način na tržište rada Slovenije plasiraju se osobe sa KV i VKV stručnom spremom, a koje ne mogu naći posao u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,