Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najmanje zarađuju ugostitelji, prosječno poljoprivrednici, najviše energetski sektor

Preuzmite sliku

Najbolju plaću u Bosni i Hercegovini imat ćete ako se bavite proizvodnjom ili distribucijom električnom energijom ili plinom. Prosječna plaća u ovom sektoru za mjesec maj ove godine iznosila je 1.597 KM, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna mjesečna plaća u Federaciji za mjesec maj iznosila je 835 KM, a ona najviša bila je upravo u sektoru proizvodnje i distribucije električnom energijom i plinom.

Najmanje zarađuju radnici koji se bave poslovima hotelijerstva i ugostiteljstva. Prosječna mjesečna plaća u maju u ovoj oblasti iznosila je svega 520 KM.

Istraživanje je obuhvatilo pravne osobe svih oblika vlasništva, tijela državne vlasti svih nivoa, ustanove i druge organizacije. Nisu uračunate plaće u obrtu i slobodnim profesijama. Istraživanja su obuhvatila isplaćene neto i bruto plaće zaposlenih koji imaju zasnovan radni odnos, bez obzira na vrstu radnog odnosa i trajanja radnog vremena.

Na osnovu ovih istraživanja može se zaključiti da najveće plaće imaju oni koji se bave proizvodnjom ili distribucijom električnom energijom ili plinom, iza njih su radnici u finansijskim djelatnostima i oni koji rade u osiguravajućim kućama, zatim uposleni u sektoru telekomunikacija. Prosječna plaća radnika u sektoru telekomunikacija za maj ove godine iznosila je 1.233 KM.

Srednja mjesečna primanja imaju radnici koji se bave poljoprivredom, prevozom, prosvetni radnici… Prosječna plaća u sektoru poljoprivrede u maju je iznosila 805 KM.

Najmanje plaće u Federaciji imaju građevinski radnici, hotelijeri, ugostitelji, trgovci… Najmanje isplaćena prosječna plaća u maju ove godine iznosile su 520 KM, i odnosi se upravo na radnike iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje