Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolji poslovni potez u martu: Dolazak Hugo Bossa-a u Tešanj

Preuzmite sliku

Namjera svjetski poznate modne marke Hugo Boss da tešanjsku kompaniju Napredak prihvati kao novog partnera u izradi muške konfekcije najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u marta ove godine po ocjeni portala Indikator.ba.

Nakon što su proteklog mjeseca obišli pogone Napretka predstavnici Hugo Bossa nisu skrivali oduševljenje njegovim tehničko-tehnološkim mogućnostima te su izjavili da ova bh. konpanija ima sve elemente potrebne da postane njihov partner. Tešanjska konfekcija već niz godina uspješno sarađuje sa modnim kućama Pierre Cardin, Ceri Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini, Burberry a trenutno zapošljava 330 vrhunski obučenih radnika koji rade u uslovima standardizovanim po normama Evropske unije.

Najbolji poslovni potez u regiji napravila je Makedonija jer je prije predviđenog roka u martu otplatila dug Međunardnog monetarnog fonda od 174 miliona dolara i time na kamatama uštedjela pet miliona euro. Međunarodna kreditna organizacija Fitch Makedoniji je dala BB+ notu (stabilna ekonomija i umjerena zaduženost) i tako potvrdila ekonomski napredak u zemlji koji ona uspješno ostvaruje i na početku 2015. godine.

Volkswagen AG je u martu odlučio da svakom radniku u Njemačkoj dodijeli 5.900 euro (6.250 američkih dolara) što je rezultat jakog timskog nastupa na nekoliko tržišta uprkos teškim uvjetima tokom poslovne 2014. godine. Indikator.ba je tu odluku menadžmenta autoindustrije iz Wolfsburg izabrao za najbolji prošlomjesečni poslovni potez u Evropi. U isti rang stavljen je i Siemens, također njemačka kompanija nakon što je od Egipta dobila ugovore za izgradnju elektrana u vrijednosti od deset milijardi eura.

Poslovni potez mjeseca u svijetu dogodio se u Telavivu gdje je izraelski proizvođač lijekova Teva Pharmaceutical Industries objavio odluku o kupovini američke Auspex Pharmaceuticals kako bi povećao svoju ponudu lijekova za bolesti centralnog nervnog sistema. Preuzimanje je plaćeno 3,5 milijardi američkih dolara. Izraelska je kompanija prošle godine ostvarila prihode od 20,3 milijarde dolara.

Opšti je utisak autora i konsultanata projekta “Izbor najboljeg poslovnog poteza” da je u odnosu na ranija dva mjeseca bila manja ponuda dobrih vijesti iz sfere ekonomije i uspješnog poslovanja. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu . gdje je tešanjskom Napretku i njegovom dogovoru sa Hugo Bossom bila goraždanska Bekto Precisa nakon što je sa austrijskom markom Fisher potpisala ugovor vrijedan 26 miliona euro a odnosi se na proizvodnju ski vezova.

Godišnji izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i svijetu datira od 2010. godine, a u 2014. godini preuzeo ga je portal Indikator.ba. Redakcija je odlučila da rezultate izbora osim na kraju godine proglašava i na kraju svakog mjeseca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje