Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najbolji poslovni potez u aprilu: 1.000 novih radnih mjesta u fabrikama FIS Viteza

Preuzmite sliku

Odluka Pere Gudelja, vlasnika i generalnog menadžera kompanije FIS iz Viteza da u narednih deset godina u proizvodnji namještaja otvori 1.000 novih radnih mjesta najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini u prošlom mjesecu po ocjeni portala Indikator.ba.

  • fis-vitez-iz-zraka
  • Gudelj je odluku saopštio preuzimajući nagradu za životno djelo koju mu je dodijelio Regionlni savijet poduzetnika Jugoistočne Evrope, a mediji su je registrovali prvih dana aprila.

    Na drugom mjestu je namjera Izeta Rastodera, jednog od najvećih svjetskih trgovaca bananama i vlasnika firme Derbi banana iz Slovenije, da okupi sve usitnjene poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini i njihove proizvode plasira na domaće, regionalno i evropsko tržište.

    Ozbiljan konkurent za najbolji poslovni potez u aprilu bila je i opština Hadžići nakon što je Općinsko vijeće odlučulo da za 5,3 miliona KM kupi stotinu dunuma zemlje s namjerom da na taj prostor dovede investitore koji će razvijati industriju. Zainteresovani ulagači već su najavili da bi u novootvorenim pogonima mogli zaposliti između 600 i 1.000 radnika.

    Vlada Srbije i njemački “kralj mesa” Tönnies, potpisali su memorandum o razumijevanju za investiciju u proizvodnju mesa u vrijednosti od 420 miliona eura. Najveći proizvođač mesa u Evropi na području Srbije namjerava izgraditi 20 farmi za uzgoj tri miliona tovnih svinja, što je najbolji poslovni potez u regiji jugoistočne Evrope u prošlom mjesecu.

    Capgemini, kompanija specijalizirana za informatičke usluge, objavila je kupovinu američke kompanije iGate za četiri milijarde američkih dolara.

    Kupovina američke kompanije za tehnologiju i usluge, sa sjedištem u New Jerseyju, koja će u cjelini biti obavljena u gotovini, trebala bi biti realizirana u drugom polugodištu 2015, prenio je Reuters. Analitičari portala Indikator.ba odlučili su se da ovu kupovinu proglase najboljim poslovnim potezom u Evropi uv ažavajući očekivanja da će prihod Capgeminija za 2015. godinu formalno, nakon transakcije biti povećan na blizu 13,58 milijardi dolara, uz operativnu maržu veću od 10 posto i radnu snagu od 190.000 uposlenih.

    Kineska kompanija Ninebot koja se bavi transportom i robotikom u aprilu je kupila američkog rivala Segway Inc, kompaniju čiji je samo-balansirajući skuter predstavljao tehnološko čudo na početku ovog milenija no čija je popularnost vremenom opala. Proizvođač pametnih telefona Xiaomi Inc i investicijska firma Sequoia Capital China investirali su 80 miliona dolara u Ninebot kako bi pomogli u akviziciji i omogućili mu da dođe u posjed “najiscrpnije linije proizvoda u industriji”.

    Za izbor najboljeg poslovnog poteza u aprilu u kategorijama BiH, regija, Evropa i svijet konkurisala je 31 poslovna odluka o investirtanju, akviziciji, klasičnom preuzimanju kompanije van granica zemlje i kontinenta, pokretanju novih poslova, zapošljavanju… Pri tom je uočeno da se, kako godina odmiče, broj dobrih poslovnih odluka povećava što se može smatrati kao pouzdan znak se u narednim mjesecima na sva četiri nivoa mogu očekivati značajniji ekonomski skokovi.

    Godišnji izbor najboljeg poslovnog poteza datira od 2010. godine, a u 2014. godini preuzeo ga je portal Indikator.ba. Redakcija je odlučila da od 2015. godine rezultate izbora osim na kraju godine proglašava i po isteku svakog mjeseca.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje