Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nagrađeni najznačajniji strani investitori u BiH za ovu i prošlu godinu

Preuzmite sliku

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) organizovala je u ponedjeljak uvečer u Sarajevu manifestaciju pod nazivom “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH” za 2020. i 2021. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pri izboru obuhvaćene su kompanije za 2020. i 2021.godinu zbog pandemije koronavirusa.

“FIPA na ovaj način želi iskazati poštovanje i zahvalnost stranim kompanijama koje ulažu u Bosnu i Hercegovinu doprinoseći ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ulaganja”, saopšteno je iz FIPA-e.

U BiH je deset izabranih kompanija u 2020. godini ukupno uložilo 105 miliona konvertibilnih maraka (KM), a broj zaposlenih radnika je 1.098, dok je šest izabranih kompanija u 2021. ukupno uložilo oko 64 miliona KM, a broj radnika koje zapošljavaju iznosi 1.520.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, priliv stranih ulaganja u 2020. iznosio je 678,2 miliona KM, a u prvom polugodištu 2021. godine 766.2 miliona KM.

“S obzirom na pozitivne učinke po domaću privredu i sliku o zemlji koju kreira svaki novi strani investitor, FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH nastaviti raditi na unapređenju poslovnog ambijenta, a samim tim i na poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH”, istakli su iz FIPA-e.

Za prošlu godinu nagrađeni su: Temax Orašje, Alpina-Bromy Tešanj, Privredni preporod Banjaluka, Koala Automotive Tuzla, Društvo Monti Sarajevo, Cine Star Sarajevo, Longwood Cazin, Symphony Group, Sarajevski Kiseljak, te Hidraulika Flex Laktaši.

Za 2021. godinu nagrađene su kompanije: Eco Energy Gračanica, Aft Bosnia Živinice, Cablex BH Laktaši, Virgin Pulse Tuzla, Transcom Worldwide Tuzla i Cineplexx BH Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,