Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nacionalni park Una na svjetskoj turističkoj mapi zaštićenih područja

Preuzmite sliku

Evaluacijski komitet Europarc federacije, nakon održanog sastanka u Düsseldorf-u donio je odluku da se Europski certifikat za održivi razvoj dodijeli Nacionalnom parku Una.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta „Parkovi Dinarskog luka“ 16 parkova u regiji učlanila u Europark Federaciju te time potaknula parkove da se nominiraju za certifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka.

  • una-nacionalni-park
  • Nacionalni park Una prvi je park u Bosni i Hercegovini koji je predao nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam. Jedan od najznačajnijih koraka kod nominiranja parka za certifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve dionike. Izrađena je zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, definirani su akcijski planovi vezano uz kvalitetu i ponudu unutar parka, a naročito je zahtjevno bilo popunjavanje same aplikacije. Ova nominacija potvrda je kvalitete parkova u BiH i nadamo se da će se NP Una pridružiti i drugi parkovi.

    „Dobijanje certifikata prije svega velika je potvrda dobrog rada u protekle tri godine. Dosegli smo stupanj da uopšte možemo pristupiti kandidaturi, što su prepoznali WWF i Europark“, kaže direktor NP Una Amarildo Mulić. „Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu – naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiranje dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju i uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona“.

    Dodjela Europskog certifikata za održivi turizam Nacionalnom parku Una biti će svečano upriličena u Europskom parlamentu u Briselu 11. decembra 2014. godine.

    (Indikator.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,