Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na sarajevskom aerodromu ukinuta putnička taksa

Preuzmite sliku

Vlada FBiH je danas donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH, objavljeno je na Facebook stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kako je obrazloženo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je zaključkom od 8.3.2021. godine zadužio Vladu Federacije BiH da u Odluci o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avio prometa u Federaciji BiH briše odredbu na osnovu koje je svaki odlazeći putnik dužan platiti naknadu od 20 KM, kao jednu od mjera poticanja rasta broja putnika.

– Ova naknada je uvedena 2005. godine radi razvoja civilnog zrakoplovstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, i nažalost sve ove godine bila je glavna kočnica daljnjeg razvoja zračnog prometa u našoj zemlji a primjenjivala se samo na aviokompanije koje posluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo – navode iz Aerodroma.

Vjeruju da će ova vijest obradovati putnike i da će ovaj potez značajno uticati na dolazak novih aviokompanija kao i proširenje mreže destinacija iz Sarajeva ka ostatku svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,