Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na priključak struje u BiH čeka se 125, a na građevinsku dozvolu 193 dana

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH primila je na znanje dokumente “Lakoća poslovanja 2019.” Svjetske banke i “Konkurentnost 2018., Bosna i Hercegovina” Svjetskog ekonomskog foruma.

U dopisu koji je potpisao premijer Fadil Novalić stoji “kako se preporučuje svim federalnim ministarstvima da prilikom planiranja redovitih aktivnosti planiraju i aktivnosti koje će dovesti do lakšeg poslovanja gospodarskih subjekata i povećanja konkurentnosti u Federaciji BiH, sukladno s dokumentima ‘Lakoća poslovanja 2019.’ i ‘Konkurentnost 2018., BiH’”, piše Večernji list BiH.

Lakoća poslovanja

Na temelju najnovijeg izvještaja Svjetske banke o lakoći poslovanja, BiH se nalazi na 89. mjestu i jedna je od najlošije rangiranih država u Evropi. Daleko su ispred, primjerice, Albanija, Srbija i Ukrajina. Lakoća poslovanja dokument je Svjetske banke koji analizira koliko je lako lokalnom poduzetniku, prema važećoj zakonskoj regulativi zemlje, otvoriti malo ili srednje poduzeće i poslovati. Za osnivanje firme u Federaciji BiH potrebno je ispuniti 13 različitih procedura, od kojih se ne plaća njih šest. Za dobivanje PDV registracija čeka se oko 30 dana i to se plaća 40 KM, a za nabavu i registraciju fiskalnog uređaja čeka se 18 dana i plaća se 700 KM. Prema podacima Lakoće poslovanja, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 16 postupka, traje 193 dana i troškovi iznose 16,3% od vrijednosti objekta. Na priključenje firme na električnu mrežu u BiH potrebno je ispuniti i platiti procedure i, dok dobiješ struju, čeka se u prosjeku 125 dana. U globalnom smislu, BiH je rangirana na 123. mjestu od 190 ekonomija u oblasti lakoće priključenja električne energije, piše u izvješću o lakoći poslovanju u BiH za 2019.”. Dok ekonomije diljem svijeta olakšavaju poduzetnicima uknjižbu i prijenos imovine preko kompjuterizacije zemljišnih knjiga, uvođenjem obveznih rokova za procedure i određivanjem niskih fiksnih naknada u BiH, taj postupak traje oko 24 dana, za koji je prethodno potrebno ispuniti sedam različitih procedura.

Porezna politika u BiH je komplicirana i to je razlog zbog kojeg veliki broj kompanija radi u tz. sivoj zoni. Analiza Svjetske banke pokazala je kako “u BiH preduzeća u prosjeku izvrše 33 plaćanja poreza tokom godine, za što potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7% od ostvarene dobiti. Globalno gledajući, Bosna i Hercegovina je na 139. mjestu od 190 ekonomija”. Po lakoći poslovanja BiH najbolje stoji glede rješavanja nesolventnosti poduzeća i pokretanja stečajnog postupka. Stečajni postupak traje u prosjeku 3,3 godine i stoji oko devet posto dužnikove imovine s najvjerovatnijim ishodom da će poduzeće biti prodano u dijelovima.

Mjesto BiH u svijetu

Prosječna stopa povrata je 38,9 centi na dolar. U globalnom smislu Bosna i Hercegovina je na 37. mjestu od 190 zemalja po lakoći rješavanja nesolventnosti. “Izvješće BiH o lakoći poslovanja bilježi lošiju ocjenu u odnosu na prošlogodišnje izvješće za tri mjesta općenito, ali i u skoro svim oblastima lakoće poslovanja, osim u rješavanju nesolventnosti. Najveći pad ranga zabilježen je u zaštiti manjinskih investitora za 10 mjesta, osnivanju poduzeća za osam mjesta, kao i priključenje na električnu energiju i mogućnosti kreditiranja za pet mjesta”, piše u izvješću “Lakoća poslovanja u BiH za 2019.”. Ističe se također kako najbolje ukupne rezultate u indeksu lakoće poslovanja u svijetu imaju Novi Zeland, Singapur, Danska, Hong Kong, Koreja, Gruzija, Norveška, SAD, V. Britanija i Makedonija (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje