Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na odmor samo sa omiljenom platnom karticom

Preuzmite sliku

Plaćanje karticama dok ste na odmoru je veoma praktičan i siguran način da kupite šta god vam je potrebno na destinaciji na kojoj se nalazite, a da pri tome ne razmišljate koliko imate keša kod sebe i u kojoj valuti.

Stoga, odaberite karticu koju ćete nositi sa sobom na odmor, jer komfor koji nudi plaćanje karticama u inostranstvu je neprocjenjiv. Umjesto da razmišljate gdje su najbliži bankomat ili mjenjačnica, platna kartica koju imate u svom novčaniku daje pristup vašim sredstvima u trenutku i u bilo kojoj valuti koja vam je potrebna.

 • Ono što je važno da znate je da neka pravila pri korištenju kartica koja važe kod kuće, važe i u inostranstvu:

  – Debitna kartica vam omogućava direktan pristup i trošenje sredstava koja imate na svom računu, dok je kreditna kartica način da pristupite dodatnim sredstvima koja vam banka odobri, a koja kasnije otplaćujete na rate i sa kamatom, u skladu sa politikom vaše banke.

  – Banke različito tarifiraju podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu, zato provjerite sa svojom bankom koje provizije možete da očekujete i uvijek se opredijelite za korištenje debitne, a ne kreditne kartice na bankomatu, ili još jednostavnije – plaćajte karticama u radnjama, gdje god vidite Mastercard oznaku, što je preko 40 miliona lokacija širom svijeta.

  – Kada plaćate na mjestu prodaje i trgovac vam ponudi izbor da li ćete plaćati u lokalnoj valuti ili konvertibilnim markama, odaberite lokalnu valutu kako biste spriječili troškove dvostruke konverzije.

  – Najavite svojoj banci da putujete u inostranstvo jer time sprječavate nepotrebno odbijanje plaćanja u slučaju da banka posumnja da se radi o zloupotrebi kartice.

  – Kao i uvijek, ne zapisujte svoj PIN kod i ne govorite ga drugima.

  Na odmor ponesite vašu Mastercard karticu i ne gubite dragocjeno vrijeme u potrazi za bankom, bankomatom ili mjenjačnicom. Vaša Mastercard kartica vam je dovoljna da odmor provedete bez briga plaćajući na jednostavan i praktičan način uz beskompromisnu sigurnost i bezbjednost transakcija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,