Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Gradačačkom sajmu šljiva održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike

Preuzmite sliku

Na 46. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive održano je u „Krušiku“ naučno stručno predavanje a govorilo se o temama vezanim za savremeno voćarstvo i gnojidbu poljoprivrednih kultura.

Predavači su bili dipl.ing Slađana Babić Rađenović, stručni konsultant iz Gradiške i dipl. ing. agronomije Ruža Vukadin, stručni konsultant Petrokemija d.d. Kutina (Republika Hrvatska).

Istaknuto je kako poljoprivredni proizvođači, prije nego li se odluče koju voćarsku, povrtlarsku ili ratarsku proizvodnju žele raditi, trebaju se dobro informisati i uraditi kalkulaciju, kako bi sa sigurnošću mogli računati na prinose i profit.

“Imamo savršene ekološke uslove za uzgoj voća. Pitanje je šta tražite, kakvu proizvodnju želite i da li se to isplati? Napredni voćnjak jabuka na području Balkana je na granici isplativosti po cijeni od 0,40 KM. Postoje razlike u otkupnim cijenama po sortama i po vrsti kvaliteta. Prošle godine cijena otkupa je bila od 35 do 40 pfeninga po kilogramu. A ukupni troškovi proizvodnje na jednom hektaru sa urodom od 50 tona su 0,32 KM dok je na 30 tona 0,53 KM. Možemo li onda biti konkurentni? Ne možemo ni među proizvođačima a kamo li na tržištu”, rekla je Slađana Babić Rađenović.

Govoreći o savremenoj proizvodnji voća istakla je kako imamo dosta plodne zemlje ali je kvalitetno ne koristimo.

“Najvažnija tehnologija u voćarstvu je sputavanje rasta kako bi se unaprijedila proizvodnja. To podrazumijeva rezidbu korijena. Veoma je bitna prihrana i navodnjavanje. Bez navodnjavanja nezamislivo je savremeno voćarstvo. Kvalitetno navodnjavanje mora biti do ploda veličine oraha. Ako imate sputane voćnjake, kvalitetnu rezidbu i navodnjavanje onda nećete imati velikih problema sa zaštitom biljaka”, poručila je stručni konsultant Slađana Babić Rađenović.

Ruža Vukadin je napomenula kako je gnojidba jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera i da je Petrokemija iz Kutine sa svojim proizvodima na tržištu Bosne i Hercegovine je zastupljena sa oko pet posto.

“Svakodnevno izlaze nove sorte i da bi ih pratili visoki prinosi i kvalitet potrebno im je dati gnojivo. Današnji poljoprivrednici moraju biti i menadžeri kako bi zajedno sa stručnim konsultantima, savjetodavnim službama na terenu mogli znati koja je to količina potrebnog gnojiva za određene sorte. Da bi izračunali potrebnu količinu za gnojidbu neophodno je znati kemijsku analizu, prinos, potrebu poljoprivredne kulture, način uzgoja i ekonomsku računicu”, rekla je Ruža Vukadin, specijalista za primjenu gnojiva.

Predstavljena je i nova Petrokemijima usluga, digitalna platforma ePetrokemija.

“Digitalna platforma u svakom trenutku poljoprivrednicima nudi mogućnost da saznaju cijenu gnojiva ali i da vrlo brzo urade kalkulator gnoijidbe”, rekla Ruža Vukadin.

Ona je istakla kako se približava jesenji period koji podrazumijeva osnovnu gnojidbu NPK formulacije. Osim proizvoda za gnojidbu u granulama Petrokemija ima i tekuća mineralna gnojiva za folijarnu prihranu. Najnoviji proizvod su dušično-sumporna gnojiva.

Nakon stručnog predavanja organizovan je obilazak Poljoprivrednog gazdinstva i destilerije „Krušik“ u Skugriću Donjem, saopštio je Gradačački sajam šljiva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje