Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na auto-putu u RS od danas zatvoreni sistem naplate

Preuzmite sliku

Od danas će na auto-putu u RS početi zatvoreni sistem naplate putarine.

Njegova osnovna karakteristika je naplata po pređenom kilometru auto-puta, prenosi SRNA

Na ovaj način se sistem naplate putarine na 106 kilometara potpuno zatvara, a od danas će se putarina naplaćivati po pređenom kilometru, rečeno je u preduzeću “Autoputevi Republike Srpske”.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su izgradnjom naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i Čatrnji ispunjeni uslovi za zatvaranjem sistema naplate putarine i na auto-putu Gradiška-Banja Luka, na kojem je do sad funkcionisao otvoreni sistem sa jednom ulazno-izlaznom rampom.

Još 24. oktobra je Vlada Republike Srpske donijela uredbu o visini putarine, te je na taj način modifikovan cjenovnik putarine na auto-putu Gradiška-Banja Luka.

Po novoj uredbi će vlasnici putničkih vozila koji su do sad plaćali vožnju auto-putem Gradiška-Banja Luka 2,5 KM, od danas će plaćati po određenoj kilometraži. Do Aleksandrovca će vožnja koštati 1,5 KM, do Nove Topole 2,5 KM a do Čatrnje će koštati 3,5 KM.

Također, korisnicima je na raspolaganju i elektronska naplata putarine, što bi bio najbrži, najjednostavniji i najpovoljniji vid plaćanja.

Uz korištenje TAG uređaja, korisnik ostvaruje pravo na popust od minimum 15%, te pri prolasku kroz naplatnu stanicu nema potrebe za stajanjem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje