Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Može li eliminiranje novčanica od 100$ i 500€ dotući kriminalce?

Preuzmite sliku

Narko bosovima i teroristima poslovanje bi moglo postati teže – ili bi barem njihove torbe morale biti veće – ako prijedlog za eliminiranje američkih i evropskih novčanica visoke vrijednosti dobije podršku.

Svjetski loši momci – od južnoameričkih kokainskih kauboja do džihadista Islamske države izbjegavaju plaćanje poreza krijumčarenjem bogatstva u Švicarsku, često prenoseći novac u vrećama ili u aktovkama sa svežnjevima novčanica od 100 ili 500 eura.

Ako bi velike novčanice bile eliminisane, tvrdi nova studija Harvard University, dileri droge, trgovci oružjem, teroristi i utajivači poreza bi bili mnogo više opterećeni i bilo bi rizično da se kreću sa svojim novcem neotkriveni, piše Indikator.ba

Ideja je dobila podršku. Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je da bi eliminisanje novčanica od 500 € pomoglo u borbi protiv kriminala.

I bivši američki ministar finansija Larry Summers pozvao je u utorak velike centralne banke da uvedu moratorij na štampanje novih novčanica visoke vrijednosti, te da smanje ponudu.

Studija istraživača sa Harvarda pod vodstvom bivšeg šefa Standard Chartered banke Petera Sandsa, preporučuje ukidanje najpopularnijih novčanica koje se koriste u bankarskom sistemu: 100 američkih dolara, 500 eura, 1.000 švicarskih franaka i 50 britanskih funti.

Dugo vremena najpopularnije među kriminalcima, oko dvije trećine od ukupno 1 trilion novčanica od 100 američkih dolara je u opticaju izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Ali novčanica od 500 €, zbog svoje veličine i prenosivosti, postala je toliko cijenjena u finansijama podzemlja da se njom trguje sa više od njene nominalne vrijednosti, a postala je poznata u nekim krugovima i kao “Bin Laden”, navodi se u studiji.

Takve novčanice su preferirani mehanizam plaćanja u nezakonitim aktivnostima, s obzirom na anonimnost i nedostatak zapisnika transakcija, te relativnu lakoću s kojom se mogu transportovati i preseliti“, navodi se.

Uklanjanje novčanica visoke vrijednosti iz opticaja će imati malo utjecaja na legitimni biznis, jer je usljed porasta elektronskog plaćanja to postalo “anahronizam”, navodi studija.

Ali, eliminisanje tih novčanica “bi otežalo život onima koji teže utaji poreza, finansijskom kriminalu, finansiranju terorizma i korupcije” i “poremetilo njihove poslovne modele”, navode autori.

Povećanje kretanja gotovine širom svijeta postalo bi značajno.

Plaćanje 1 miliona dolara sa novčanicama od 500 eura teži 2,2 kilograma (pet funti) i ispunjava samo mali džak. Koristeći američke novčanice od 100 dolara, 1 milion dolara bi napunilo jednu aktovku tešku 10 kilograma. Ali sa novčanicama od 20 dolara, težina bi bila 50 kilograma i bile bi potrebne četiri aktovke.

Osim toga, veće zalihe novčanica nose veći rizik od razornog gubitka.

Trgovac drogom u Meksiku nije bio u stanju da opere 207 mil. dolara u novčanicama od 100 dolara, što je gomila dovoljno velika da preoptereti kamionet, budući da su mu novac oduzele vlasti.

U januaru američki avioni su mogli nanijeti štetu finansijama Islamske države bombardovanjem skladista sa gotovinom, uništavajući “desetine miliona” dolara.

Vojni video o napadu na zgradu u Mosulu prikazuje ogromne oblake u kojem se vide novčanice kako lepršaju u nebo nakon ogromne eksplozije.

Studija sa Harvarda tvrdi da zbog toga što velike novčanice igraju malu ključnu ulogu u legitimnoj ekonomiji, njihovo izdavanje ima najveći efekat za kriminalce.

Ističući da je novčanica od 500 eura vrijednije više od pet puta od 100 dolara, harvardski profesor Summers, navodi u svom blogu da Evropljani treba da se prvi pokrenu.

Ali, time bi samo novčanice od 1.000 švicarskih franaka, 200 €, 100 eura i 50 funti učinili popularnijim.

Čak više od jednostranih mjera u Evropi, bio bi potreban globalni sporazum o prestanku izdavanja novčanica u vrijednosti većoj od rečenih 50 ili 100 dolara” izjavio je Summers.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,