Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Modna konfekcija iz Lopara “Kristin Mod” sve što proizvede plasira u Pariz

Preuzmite sliku

Modna konfekcija “Kristin Mod” iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika “Tisa Mod” sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku “Kristijan Lavis” sa 45 radnika.

Božić, koji je cijeli radni vijek proveo u tekstilnoj industriji, kaže da Lopare nema educiranu, obučenu radnu snagu za ove poslove, tako da vlasnik i poslodavac nude prekvalifikaciju u vlastitoj režiji. Sve troškove plaće, prijevoza, toplog obroka snosi poslodavac i u periodu dok se radnik ne pripremi za proizvodnju.

“Fabrika ‘Kristijan Lavis’ radi za nas u punom obimu, dok ‘Tisa Mod’ ima sopstvenu proizvodnju i kupce. Već 18 godina postoji fabrika u Loparama. Izrađujemo, kako mi tekstilci kažemo, srednju i tešku konfekciju za žene – suknje, pantalone, kapute, mantile, blejzere, kompletan ženski program. Ovo su poslovi koji se klasifikuju kao dorada, ali mi smo 95 posto bazirani na tzv. Ion posao. Sve što proizvedemo plasira se u Pariz. Vlasnik ima ugovorenu proizvodnju i plasman za cijelu godinu. Uglavnom su to poznatije modne kuće u Parizu kao ‘Tara Jarmon’, ‘Antonele’, ‘Karol’ i druge, koje traže kvalitet i poštovanje rokova”, kaže Božić.

Ističe da u fabrici “Kristin Mod” rade radnici iz Lopara, ali i iz Bijeljine, Koraja, Čelića, Teočaka i drugih okolnih mjesta, piše Dnevni Avaz.

“Zanimljiv je podatak da smo na javni poziv za posao početkom godine uspjeli okupiti 50 kandidata. Ostalo je 18, ali je na kraju svega desetoro ostalo u radnom odnosu. Ostali nisu čak ponudili ni objašnjenje zašto napuštaju fabriku. Konkurs ie stalno otvoren”, govori Božić.

Božić kaže da se place redovno isplaćuju, kao i doprinosi. Prosjek isplaćenih neto plaća u fabrici iznosi oko 650 KM, ali radnici u proizvodnji zarađuju u prosjeku oko 500 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje