Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

MMF: Moguća globalna recesija

Preuzmite sliku

Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim sedmicama treći put ove godine sniziti svoju prognozu ekonomskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo “znatno pogoršale” od aprila, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.

Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim sedmicama treći put ove godine sniziti svoju prognozu ekonomskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke. Očekuje se da će MMF objaviti novu prognozu za 2022. i 2023. potkraj jula, nakon što je u aprilu snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod, prenosi Hina. “Izgledi su se od naše zadnje procjene u aprilu znatno pogoršali”, rekla je u razgovoru za Reuters, navodeći širenje inflacije u svijetu, znatniji rast kamatnih stopa, usporavanje kineskoga ekonomskog rasta i eskalaciju sankcija povezanih s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini.

“Nalazimo se u jako uzburkanim vodama”, dodala je. Na pitanje može li odbaciti mogućnost globalne recesije, odgovorila je da je “opasnost sada tako velika da je ne možemo odbaciti.”

U ovoj će godini biti teško, dodala je, ali u 2023. moglo bi biti još teže. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,