Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mljekari Tuzlanskog kantona protiv smanjenja poticaja za mlijeko

Preuzmite sliku

Proizvođači mlijeka s područja Tuzlanskog kantona nastojat će se izboriti da ne dođe do smanjenja poticaja za mlijeko, jer to neće donijeti ništa dobro ruralnom razvoju u FBiH – ocijenjeno je danas u Tuzli tokom javne rasprave o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu FBiH.

Na skupu je rečeno da se ovim dokumentom predviđa smanjenje poticaja za mlijeko, a predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Refik Ahmuljić istaknuo je da će se poljoprivrednici boriti da do toga ne dođe te da se “ionako farme gase, a poljoprivredni proizvođači odlaze iz BiH”.

– U Nacrtu programa koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH došlo je do smanjenja poticaja za proizvodnju mlijeka. Mi kao drugi kanton po proizvodnji mlijeka, naš Tuzlanski kanton, dovest ćemo do umanjenja proizvodnje mlijeka – izjavio je Ahmuljić.

Ističe, međutim, da do obustave proizvodnje mlijeka ne bi smjelo doći jer je ona strateški važna za privredu Federacije BiH.

– Mi imamo prerađivačke kapacitete koji mogu dosta više proizvoditi mlijeka nego što je to trenutno stanje – naglasio je.

Prema sadašnjem pravilniku, poticaji po litru mlijeka iznose 28 feninga, a novim pravilnikom predviđeno je da ta cijena bude 25 feninga.

– Takvo umanjenje do 2 i pol miliona KM Federaciji BiH ne bi ništa značilo. Ne vidimo razlog zašto u ovoj godini dolazi ponovo do smanjenja poticaja, a i u prošloj godini smo imali smanjenje premije za proizvodnju mlijeka – kaže Ahmuljić.

Marinko Andrić iz Poljoprivrednog zavoda Tuzla ocijenio je da će, ukoliko dođe do smanjenja poticaja mljekarima, doći i do uništenja strateške grane poljoprivrede.

– Proizvodnja mlijeka pokreće poljoprivredu, pokreće obradu zemljišta. Za stoku treba hrana, a to znači i upotrebu mehanizacije koja koristi plavi dizel. Smanjenje cijene mlijeka, bez kapitalnih ulaganja, ovaj bi sektor dokrajčilo. Prema tome, možemo samo razgovarati o povećanju cijene mlijeka, a nikako o smanjenju – mišljenja je Andrić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,