Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mljekara iz BiH još nije obaviještena o zabrani uvoza mlijeka u Srbiju

Preuzmite sliku

Iz kompanije Mliječna industrija 99 Gradačac rečeno je da još nisu zvanično obaviješteni da je Srbija zabranila uvoz mlijeka “Pilos” ove kompanije.

“O zabrani uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda naše komapnije još nismo zvanično obaviješteni iz Srbije, ali kada budemo dobili zvaničan stav, bićemo u prilici da se oglasimo u vezi te zabrane”, rečeno je Srni u ovoj kompaniji.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mliječna industrija – MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare”, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mljekara “ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima”, te da ga uvozi šest uvoznika. Naglasio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,