Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi u Mostaru dobili savjetovalište za zapošljavanje

Preuzmite sliku

Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih pri projektu “Your Job” službeno je otvoreno u srijedu u Centru za djecu, mlade i obitelji SPES u Mostaru s ciljem pružanja potpore mladima pri zapošljavanju kroz pristup profesionalnoj orijentaciji, prvom radnom iskustvu te mogućnosti za pokretanje vlastitog poduzeća.

Voditelj projekta za zapošljavanje mladih u BiH Miroslav Valenta kazao je kako je cilj navedenog projekta kroz naredne tri godine omogućiti mladima bolje uključenje u tržište rada.

– Kroz ovaj projekt planirano je nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je i otvaranje savjetovališta u Mostaru i Banjoj Luci u kojima će savjetnici za zapošljavanje mladima nuditi različite mogućnosti za unaprjeđenje njihovih kompetencija, znanja i iskustva kako bi bili konkurentniji na tržištu rada – kazao je Valenta.

Dodao je također kako je jedan od uzroka problema uključivanja mladih na tržište rada manjak njihova iskustva.

– Projekt Your Job je zasnovan na istraživanju koje je pokazalo kako se mladi ne mogu uključiti na tržište rada zato što nemaju iskustva i zbog toga ćemo za 20 pripravnika omogućiti pripravnički radnički staž. Mladima također nedostaje kompetencije zato što nemaju znanja, a iz tog razloga smo odlučili napraviti program za jačanje njihovih kapaciteta – ustvrdio je Valenta.

Istaknuo je isto tako da mladi imaju različite poduzetničke ideje, ali nemaju mogućnosti kako da te ideje financiraju i razviju.

– Iz tog razloga ćemo u narednih godinu dana za 30 mladih u BiH omogućiti sudjelovanje na jednom kampu za razvijanje poduzetničkih ideja kako bi napravili svoj biznis plan, a nakon toga ćemo minimalno njih šest financirati – ističe Valenta.

Cilj je da se ovaj projekt provodi u Mostaru i Banjoj Luci, a ako bude sreće, kako kaže Valenta, plan je proširiti se dodatno, a po njegovim riječima najvjerojatnija opcija za to je Grad Čapljina.

Savjetnica za zapošljavanje mladih pri projektu Your Job u Mostaru Anita Kožul navela je kako će ovo savjetovalište u Mostaru raditi ponedjeljkom, utorkom i petkom.

– Ponedjeljkom i petkom ćemo raditi od 9 do 11 sati, a utorkom od 13 do 15 i to su dani otvorenih vrata kad mladi ljudi mogu doći i obratiti se meni kao savjetnici u sklopu ovog savjetovališta. Isto tako, mi ćemo i ostalim danima zakazivati sastanke s našim već postojećim korisnicima koji su došli po prvi put – kazala je savjetnica Kožul.

Magistrica Ekonomskog fakulteta na Sveučilištu u Mostaru Mia Pehar ocijenila je kako projekt Your Job mladima nudi odličnu priliku za dodatno usavršavanje.

– Došla sam u Savjetovalište za zapošljavanje mladih kako bi izvan formalnog obrazovanja i uz dodatne tečajeve i edukacije koji se nude u sklopu ovog projekta mogla još više konkurirati na tržištu rada – kazala je Pehar.

Projekt “Your Job” u BiH financira Austrijska razvojna agencija ADA i Caritas Austrije, a provodi ga Caritas BiH s Caritasom biskupije Banje Luke i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje Mrkan.

ADA i Caritas Austrije investirat će 725.158,86 maraka za realiziranje navedenog projekta u Bosni i Hercegovini, a osim u BiH, “Your Job” se provodi još i u Albaniji, Kosovu i Srbiji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje