Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mjere za razvijanje organske proizvodnje u BiH

Preuzmite sliku

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu danas je, u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, u saradnji s firmom „Aqua Power“ iz Austrije, održana međunarodna konferencija „Stanje i perspektive organske proizvodnje u BiH“.

Uz prisustvo predstavnika Austrijske privredne komore i vodećih aktera u sektoru organske proizvodnje, konferenciju je otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakavši pri tome važnost usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji za daljnji razvoj i unapređenje ove perspektivne vrste proizvodnje za kojom vlada velika potražnja na tržištu.

“S obzirom da postoji sve veći interes i svijest kod potrošača, posebice u zapadnim zemljama, ali i šire, o svim dobrobitima organske proizvodnje, ne samo po ljudsko zdravlje, nego i za očuvanje biološke raznolikosti i općenito zaštitu okoliša, nastojimo urediti ovu oblast i stvoriti dobar zakonski okvir kako bi omogućili našim organskim proizvođačima da ispune pravila EU u ovoj vrsti proizvodnje.Pošto naša zemlja već ima komparativne prednosti i izvrsne prirodne potencijale za razvoj organske poljoprivrede, ostaje nam još da u narednom periodu razvijemo dobar zakonski okvir kojim ćemo osigurati ispunjavanje strogih zahtjeva za ovu vrstu proizvodnje, da bismo na taj način pružili sigurnost i stekli povjerenje potrošača kako na domaćem tako i inozemnom tržištu”, kazao je ministar Dedić.

U sklopu konferencije upriličeno je potpisivanje sporazuma o poslovnoj saradnji između Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH i firme „Aqua Power“ iz Austrije u cilju podrške standardizaciji i unapređenju organske proizvodnje u BiH i predstavljanje mreže organskih proizvođača jugoistočne Evrope. Programom su obuhvaćena i stručna predavanja iz ove oblasti, te obilazak izlagačkih štandova organskih proizvođača, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,