Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mjere za formiranje Plasteničke poslovne zone u Lukavcu

Preuzmite sliku

U organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva TK i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac danas je održan sastanak na temu usaglašavanje nacrta ponude za investitore vezane za formiranje Plasteničke poslovne zone u Lukavcu.

U okviru projekta „Partnerstvo za efektivnu implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac zajedno sa partnerima, u toku je implementacija aktivnosti vezanih za osnivanje partnerstva za korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Cilj projekta je uspostava poslovne zone sa 740 plastenika ukupne površine 370.000 m2 koji će se zagrijavati parom kao veoma povoljnim energentom.

Sastanku su ispred Općine Lukavac prisustvovali Derva Salihović šef Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti i Zahida Nadžaković stručni saradnik za poslove poljoprivrede, Rasim Tulumović program koordinator i konsultant na projektu, te ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić sa saradnicima.
Ministar Nermin Hodžić je najprije istakao da je riječ o projektu čija je implementacija moguća na području općine Lukavac i podrazumijeva izgradnju plasteničke poslovne zone na ukupnoj površini od 121 hektar na kojoj će proizvodnja prehrambenih proivoda biti moguća u toku čitave godine. Posebno je istaknuto da je Tuzlanski kanton ostvario porast u izvozu prehrambenih proizvoda od 9 miliona KM u 2015. godini, te da je predstudija izvodljivosti pokazala i ekonomsku opravdanost ovog projekta obzirom da se povrat investicije može očekivati u periodu od 3 do 7 godina.
Rasim Tulumović kao konsultant na projektu naglasio je da je riječ o inovativnom resursu za razvoj plasteničke proizvodnje te prezentirao prednosti samog projekta istaknuvši pri tome nižu cijenu proizvodnje cvijeća, voća i povrća tokom čitave godine, jednostavan sistem upravljanja i ulaganja, mogućnosti zajedničkog ulaganja, prodaje na domaćem tržištu i posebno mogućnosti kargo transporta koji omogućava Aerodrom Tuzla u Tuzlanskom kantonu.

S ciljem dalje implementacije projekta, na sastanku je dogovoreno formiranje radnog tijela koje će činiti predstavnici Ministarstva, Općine Lukavac i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac. Jedan od zaključaka održanog sastanka jeste i da se naredni sastanak radnog tijela organizuje u Lukavcu pri čemu će Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK pozvati najveće proizvođače iz oblasti prehrambene industrije sa područja Tuzlanskog kantona kao potencijalne investitore.

Tom prilikom bi se predstavile mogućnosti i prednosti navedenog projekta, te omogućio i obilazak planiranih zona. Navedene aktivnosti su planirane da se realizuju krajem novembra i početkom decembra 2016. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,