Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mislite da ste kupili sir? Provjerite na deklaraciji

Preuzmite sliku

Na policama s mliječnim proizvodima možete pronaći artikle koji izgledaju kao sir, ali to nisu. Saznajte kako prepoznati razliku.

Lijepo je imati izbor, ali valja i znati birati

Pri kupovini je lijepo imati izbor jer svako ima svoje prioritete. Na tržištu postoje brojni, slični proizvodi i ponekad je gotovo nemoguće pronaći u čemu se razlikuju. Osim razlike u cijeni – koja je najvidljivija i svakome važna. U nastojanju da proizvodi budu što konkurentniji, proizvođači ih plasiraju na tržište nadajući se da će se kupac „zalijepiti“ za cijenu i da mu drugi kriteriji neće biti važni. Ali šta ako su ti „drugi kriteriji“ zapravo oni glavni, esencijalni, oni koji definiraju određeni proizvod?

Da objasnimo na konkretnom primjeru – za proizvodnju feta sira nije potrebno puno. Potrebna je mliječna mast i određeni prirodni začini. Čini se jednostavno, zar ne? Danas se na tržištu nude povoljniji proizvodi koji podsjećaju na feta sir, ali u svom sastavu umjesto mliječne imaju visok sadržaj biljne masti čija je uloga postizanje određene konzistencije i ukusa te znatno produžavanje roka trajanja.

Kupovinom takvog proizvoda ne kupujete sir već varijantu sira koja svojim okusom, bojom i konzistencijom podsjeća i namjerno aludira na sir, ali to nikako nije.

Bitno povoljnije zamjene za sir često nemaju jasno označenu etiketu (deklaraciju) te kupac tek pomnim proučavanjem može ustanoviti razliku između pravog, tradicionalnog sira nastalog od mlijeka i ovog, umjetno stvorenog proizvoda niske nutritivne vrijednosti. Zato, prije nego što sljedeći put posegnete za feta sirom ili bilo kojim drugim mliječnim proizvodom, uvjerite se da kupujete pravi, prirodni proizvod. Odvojite malo vremena da pročitate deklaraciju jer ako volite sir, onda pazite da jedete pravi sir od mlijeka koji će na vaš organizam imati blagotvoran utjecaj.

Zašto birati President Somborsku?

Sir President Somborska ima tradiciju dugu 35 godina u proizvodnji prirodnog, mekog, bijelog sira karakterističnog blago kiselog okusa koji sadrži kalcij, željezo, fosfor i natrij. President Somborska na svojim proizvodima može ponosno nositi ime SIR.

Lactalis Group danas je globalni lider u mliječnoj industriji, prisutan u svim kategorijama ovog biznisa na tržištu. Lactalis grupa zapošljava 80.000 zaposlenika u 94 zemlje. Robne marke Lactalis Group danas se prodaju u više od 160 zemalja širom svijeta, od kojih su najpoznatije robne marke Président, Galbani, Parmalat, Lactel, Dukat, Société, Seriously Strong, Salakis, Food Master, Lauki, Mama Luise. Kompanija Lactalis BH kao dio Lactalis Group danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,