Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mirsad Zaimović: Bruto dobit BH Telecoma u 2016. godini 76 miliona KM (VIDEO)

Preuzmite sliku

BH Telecom je u 2016. godini uspio zadržati prihode na nivou iz prethodne godine te ostvariti bruto dobit od 76 miliona KM, izjavio je gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije direktor ove kompanije Mirsad Zaimović, prenosi Indikator.ba.

– S ozbirom na okolnosti koje prate telekomunikacije u svijetu i sve ono s čime se mi nosimo, možemo biti zadovoljni i reći da BH Telecom iza sebe ima još jednu uspješnu poslovnu godinu. Mi smo u prošloj godini, uprkos pojavi OTT usluga tipa Vibera i padu prihoda po korisniku, uspjeli da zadržimo prihode na istom nivou, prije svega zahvaljujući porastu broja korisnika u mobilnoj telefoniji i drugim uslugama tako da je bruto dobit iznosila oko 76 miliona KM i veća je za 6 miliona KM u odnosu na plan. S drug strane, broj korisnika je povećan i naše tržišno učešće, prije svega u mobilnoj telefoniji, dostiglo je rekordan nivo u posljednjih deset godina od više od 47 posto, kazao je Zaimović.

Govoreći o privatizaciji, Zaimović je konstatirao da ona prije svega zavisi od rezultata koje ostvaruje BH Telecom, odnosno od koristi koje se ogleda ne samo kroz dividendu, odnosno uplate u budžet, koje su u posljednjih deset godina premašile milijardu KM, nego i doprinosu društvu kroz podršku sportu, kulturi i velikim iznosima uplaćenim u fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja.

– Dokle god BH Telecom ima rezultate koji su ovakvi kakvi jesu, tada nije ni logično da vlasnik prodaje “zlatnu koku”. Ovo je poruka i zaposlenicima i Upravi
BH Telecoma. Dakle, dok smo uspješni, dok imamo rezultat tada se niko ne treba plašiti privatizacije i onog što ona sa sobom nosi. Onog trenutka kada budemo radili ispod planova, tada je logično da vlasnik razmišlja o privatizaciji, istakao je Zaimović.

Govoreći o najavljenoj dubinskoj analizi BH Telecoma, on je kazao da se radi o zahtjevu MMF-a.

– Ja se nadam da ova dubinska analiza neće proći na način na koji su prošle neke analize prije 12,13 godina kada se Vlada FBiH kreditno zadužila da bi angažovala međunarodne stručnjake da kažu šta treba da se radi sa tadašnjih 15 strateških firmi među kojima je, recimo, bila i Krivaja. Sve te firme su sada u gorem stanju nego nakon te analize. Ja se nadam da će biti angažovani relevantni stručnjaci koji će dati neovisan pogled kada je u pitanju poslovanje BH Telecoma. S druge strane, mi znamo šta nam je činiti. Dakle, sektor telekomunikacija se bori sa očuvanjem prihoda i mi moramo drugačije rješavati probleme koji se u drugim zemljama rješavaju na način da se otpusti po 200,300,500, 1.000 radnika da bi se smanjili troškovi, jer je prihode gotovo nemoguće zadržati s obzirom na sve okolnosti. Mi to radimo postepeno, ne otpuštajući radnike nego prirodnim odlivom i već smo smanjili broj zaposlenih za 150. Morat ćemo i dalje uvođenjem digitalizacije u poslovanju osloboditi BH Telecom, odnosno njegovo poslovanje, viška zaposlenih, ali prirodnim odlivom ne otpuštanjem radnika, kazao je, između ostalog, Zaimović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje